Suzana Vasiljević: Vučić ne podržava radikalne nacionaliste, Tim Maršal greši
14.06.2019 Beograd

Suzana Vasiljević: Vučić ne podržava radikalne nacionaliste, Tim Maršal greši

Suzana Vasiljević: Vučić ne podržava radikalne nacionaliste, Tim Maršal greši Foto: Beta / Miloš Miškov
Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila je danas da je britanski novinar Tim Maršal izneo netačne pretpostavke o Srbiji i stavu Beograda po pitanju Kosova, i da srpska strana nikada nije želela da zamrzne dijalog Beograda i Prištine.

"Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić nikada nije podržavao radikalne nacionaliste u Srbiji. Upravo suprotno. On se redovno i dosledno suočavao s njima. I kao što je rekao u Skupštini Srbije pre nekoliko dana, njegova uloga nije da ljudima kaže samo ono što oni žele da čuju, već da saopšti gorku istinu", rekla je Vasiljević, saopštio je Vučićev kabinet.

Reagujući na članak Maršala, bivšeg urednika Skaj njuza, objavljen u britanskom listu Siti Ej Em (City A.M), Vasiljević je citirala Vučićeve reči da će on "kao predsednik dati sve od sebe da, ukoliko kosovske takse (na uvoz robe iz Srbije) budu ukinute, pokuša da nađe neku vrstu kompromisa (s Prištinom)".

Vasiljević je kazala i da Vučić "neumorno pokušava da pronađe rešenje koje bi bilo prihvatljivo", da je Beograd učestvovao "u svakom dijalogu, u svim pregovorima" i "ispunio svoje obaveze iz Briselskog sporazuma", dok druga strana ne pokazuje "istu takvu odlučnost", navodi se u saopštenju.

Navela je i da je Srbija, kao jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma, garant suvereniteta Bosne i Hercegovine i da je Vučić "u više navrata jasno stavio do znanja da Srbija u potpunosti poštuje teritorijalni integritet BiH", dodaje se u saopštenju.

"Pogrešno predstavljanje Srbije na ovaj način je veoma loše i mi ne možemo da dozvolimo da ljudi pogrešno shvate duboku predanost predsednika da normalizuje odnose i obezbedi trajni mir u regionu", navela je Vasiljević.

U tekstu pod nazivom "Ne ignorišite bure baruta na pragu EU", Maršal je ocenio da dve decenije od ulaska 50.000 vojnika NATO na Kosovo, Zapadni Balkan ostaje potencijalno bure baruta i naveo da to što je Vučić predsednik uliva nadu desničarima koji žele da kosovsko pitanje ostane "zamrznuto".

"U Srbiji je ponovo došlo do procvata korupcije, demokratizacija je usporena i cvetaju bande koje u Zapadnu Evropu krijumčare oružje, drogu i ilegalne imigrante. Bivši ultranacionalista Aleksandar Vučić danas je predsednik, što daje nadu desničarima koji i dalje žele da 'zamrznu' kosovsko pitanje, u nadi da će se EU na kraju raspasti, da će NATO biti rasformiran, a da će Rusija pomoći ponovnoj izgradnji njihovog uništenog sna o velikoj Srbiji", naveo je Maršal.

On je napisao da je to "malo verovatno" i da Vučić ne promoviše taj politički program, ali da su "oni koji sanjaju o toj noćnoj mori i dalje u igri", uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina, "koji je u januaru posetio Srbiju treći put u osam godina" kako bi podržao ideju nepriznavanja Kosova.

Maršal je naveo i da predlog o razmeni teritorija između Srbije i Kosova "zvuči privlačno, ali je problematičan" pošto bi "bilo kakva razmena teritorija privukla pažnju drugih u regionu".

"Srbi u BiH bi mogli da pojačaju napore da ujedine Republiku Srpsku sa Srbijom, što bi u Beogradu podržali oni koji i dalje veruju u veliku Srbiju", naveo je britanski novinar.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja