13.06.2018 Njujork

Sutra vanredna sednica Saveta bezbednosti o Jemenu

Sutra vanredna sednica Saveta bezbednosti o Jemenu Foto: pixabay
Savet bezbednosti UN održaće su četvrtak vanrednu sednicu o ofanzivi provladinih snaga u Jemenu koje podržava koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom za preuzimanje kontrole nad lučkim gradom Hodeida od pobunjenika.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, predsedavajući Savetom bezbednosti, rekao je novinarima da je hitna sednica sazvana na zahtev Velike Britanije. On je dodao da će visoki zvaničnik iz sekretarijata UN na zatvorenim konsultacijama obvestiti članice o dešavanjima u Jemenu.

Savet bezbednosti snažno je podržao napore specijalnog izaslanika Martina Grifitsa da se obnove politički pregovori i izbegne vojna eskalacija trogodišnjeg sukoba u Jemenu u kojem je poginulo 10.000 ljudi, dva miliona je raseljeno, a ta zemlja je gurnuta u humanitarnu krizu. 

Prethodno je izaslanik UN za Jemen Martin Grifits rekao da i dalje pregovara o tome da ta ključna luka ostane otvorena za dostavljenje humanitarne pomoći.

Grifits je naveo da bi vojne akcije u Jemenu imale ozbiljne posledice na već tešku humanitarnu situaciju u toj zemlji. Pozvao je sve strane da se angažuju u naporima UN da se "poštedi Hodeida" i "pruži šansa miru".

Provladine snage u Jemenu koje podržava koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom pokrenule su danas ofanzivu za preuzimanje kontrole nad gradom Hodeida. 

Izvori bliski koaliciji rekli su da je danas izvedeno 18 vazdušnih napada na položaje Huta na periferiji Hodeide.

Prema podacima zdravstvenih zvaničnika, 22 pobunjenika Huta poginulo je u napadima koalicije, a nastradala su i tri provladina borca u zasedi pobunjenika južno od Hodeide.

Do večeras po lokalnom vremenu ofanziva je ograničena na obod aerodroma koji kontrolišu pobunjenici, piše agencija Frans pres.

Luka Hodeida na Crvenom moru koju kontrolišu pobunjenici Huti služi kao ulazna tačka za 70 odsto uvoza Jemena koji je na ivici gladi.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini navela je u pisanoj izjavi da će "poslednji razvoj dogadjaja samo dovesti do dalje eskalacije i nestabilnosti u Jemenu".

Grad Hodeidu koji ima 600.000 stanovnika zauzeli su pobunjenici 2014. godine, kao i glavni grad Sanu, dodaje agencija.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side