Sutra tri godine od terorističkog napada na redakciju Šarli ebdoa
06.01.2018 Pariz

Sutra tri godine od terorističkog napada na redakciju Šarli ebdoa

Sutra tri godine od terorističkog napada na redakciju Šarli ebdoa Foto; Pixabay
Posle tri godine od napada na redakciju satiričnog nedeljnika Šarli ebdo 7. januara i na jevrejsku prodavnicu dva dana kasnije u Parizu, istrage se privode kraju, preneo je danas list Mond.

Sud u Parizu bi na proleće mogao da okonča istragu o napadima, a prema poslednjim saznanjima, glavne smernice organizovanja napada su otkrivene, međutim i dalje ostaju neke nerazjašnjene tačke, a to je kako su u poslednjem trenutku, kako se navodi u nekim spisima, napadači na list, braća Šerif i Said Kuaši s jedne strane, i Amedi Kulibali, napadač na jevrejsku prodavnicu, pripremili svoje akcije.

Tokom istrage je ispitano nekoliko osumnjičenih koji su napadačima mogli da nabave oružje, prevoz i novac, ali se još ne zna da li su ti ljudi znali kakvi se napadi pripremaju, naveo je Mond.

Braća Kuaši su 7. januara 2015. godine upali u redakciju sataričnog lista gde su ubili 11 poznatih novinara i karikaturista uzvikujući da su "osvetli proroka (Muhameda)".

Među žrtvama su bili čuveni karikaturisti koji su se potpisivali nadimcima, Kabi, Volinski, Onore i Tinju, kao i bivši direktor redakcije lista Bernar Maris.

Dan posle tog napada, Amedi Kulibali ubio je jednu policajku u predgrađu Pariza, a 9. januara je ubio četiri muškarca koje je uzeo kao taoce u jevrejskoj samoposluzi u Parizu.

U Francuskoj je 7. januara 2015. ; počeo talas napada džihadista bez presedana u toj zemlji gde je stradala 241 osoba. Deset meseci posle napada 7. i 9. januara, dogodio se drugi, još veći teroristički napad u Parizu, 13. novembra kada je poginulo 130, a više od 350 osoba povređeno.

Nikakva zvanična komemoracija nije najavljena za obeležavanje tri godine od napada na redakciju Šarli ebdoa, ali su neke organzacije za zaštitu slobode izražavanja najavile skupove sa sloganom "Ja sam i dalje Šarli" (Toujours Ćarlie). Posle napada na redakciju lista, širom sveta su se pojavili slogani podrške "Ja sam Šarli" (Je suis Ćarlie).

S druge strane, sama redakcija lista, čiji je tiraž skočio posle napada, navela je da novinari "tri godine žive u konzervi".

Redakcija je posle napada prebačena na nepoznatu lokaciju koja, kako sami novinari navode, liči na bunker sa rešetkama na prozorima i naoružanim obezbeđenjem. Novinari su naveli da odvajaju mnogo novca za to održavanje.

Međutim, uprkos napadu i povremenim anonimnim pretnjama, Šarli ebdo je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabue i da se treba svemu smejati.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side