21.03.2018 Barselona

Sutra sednica katalonskog parlamenta na kojem bira predsednika

Sutra sednica katalonskog parlamenta na kojem bira predsednika Foto: Beta / AP
Katalonski parlament sutra će na sednici izabrati Žordija Turula za predsednika te španske pokrajine, iako je na uslovnoj slobodi i pod rizikom da ga špansko pravosuđe diskvalifikuje, izjavio je večeras predsednik regionalnog parlamenta.

"Predložiću parlamentu Žordija Turula za kandidata predsednika (Katalonije)", rekao je Rožer Torent nakon što je dobio informaciju da je Turul u petak pozvan na saslušanje.

Turul je optužen za pobunu kao i ostali članovi smenjene katalonske vlade posle proglašenja nezavinosti te pokrajine od Španije.

Separatisti koji su osvojili većinu parlamentu hteli su da izaberu najpre smenjenog predsednika u egzilu Karlesa Pućedemona, potom Žordija Sanšesa koji je u zatvoru.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnu republiku. Zatim je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament. U međuvremenu su privedeni članovi bivše regionalne vlade i organizovani izbori na kojima su separatističke stranke osvojile malu većinu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side