22.11.2017 Berlin

Šulc pod pritiskom da uđe u veliku koaliciju

Šulc pod pritiskom da uđe u veliku koaliciju Foto:Beta/AP
Na lidera nemačkih socijal-demokrata Martina Šulca jača pritisak da prihvati savez sa demohrišćanima kancelarke Angele Merkel i novu "veliku koaliciju" da bi Nemačka izašla iz političke krize, izvestili su danas nemački mediji.

Šulc je posle poraza na izborima 24. septembra više puta ponovio da nema nameru da obnavlja koaliciju s konzervativcima i da želi da u opoziciji rekonstruiše stranku.

Međutim, posle neuspeha pregovora između Merkeline CDU, zelenih i liberala o formiranju vlade i mogućnosti novih izbora, Šulcovo odbijanje je postalo kontroverznije, preneo je Frans pres.

"Odbijanje Šulca da učestvuje u vladi seme je problema za SPD", piše list Zidojče cajtung.

U slučaju novih izbora, neki zvaničnici veruju da bi mogli biti kažnjeni zbog produžavanja političke krize. Šulc, međutim, tvrdi da je neuspeh SPD i osrednji rezultat CDU pokazao da Nemci ne žele novu "veliku koaliciju".

List Bild piše da je "otpor Martinu Šulcu u SPD sve veći" i da 30 poslanika postavlja pitanja o strategiji svog lidera.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, socijal-demokrata koji želi po svaku cenu da izbegne nove izbore, primiće sutra Šulca i pokušati da ga ubedi da pregovara s Merkelovom.

"Nalazimo se u novoj situaciji. Ne može se predsedniku reći 'to je gotova stvar'", rekao je za list Pasauer noje prese Johanes Kars, lider desnog krila SPD-a.

Štajnmajer razgovara sa svim partijama koje mogu učestvovati u koaliciji pod vođstvom Merkelove, koja je na vlasti 12 godina.

Klaudija Rot, zvaničnica Zelenih, takođe je ohrabrila šefa države da "natera SPD da se predomisli". 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side