14.12.2017 Buenos Ajeres

Sukobi na protestima zbog penzione reforme u Argentini

Sukobi na protestima zbog penzione reforme u Argentini Foto: Beta / AP
Policija u opremi za razbijanje demonstracija bacala je suzavac i pucala gumenim mecima na demonstrante ispred argentinskog parlamenta koji su uzvratili kamenicama, a zapalili su i kontejner za smeće.

Sindikalne vođe i aktivisti navode da će zbog reformi od marta biti smanjene penzije i isplate prilikom penzionisanja, kao i pomoć za neke od siromašnih porodica.

Donji dom parlamenta trebalo je danas da glasa o novim merama, ali je sednica prekinuta na neodređeno vreme pošto su poslanici vlasti i opozicije vikali jedni na druge, a sukobi policije i demonstranata nastavljeni ispred zgrade.

Najveći argentinski sindikat zapretio je generalnim štrajkom ako parlament usvoji predložene mere.

Predlog zakona, koji je već usvojen u gornjem domu, deo je niza reformi koje je pokrenuo predsednik Argentine Maurisio Makri kako bi smanjio visok budžetski deficit.

Makri je postao predsednik u decembru 2015. godine, uz obećanje da će smanjiti javnu potrošnju i oživeti posrnulu ekonomiju.

Međutim, njegove odluke o smanjenju broja radnih mesta, ukidanju carina u cilju zaštite lokalne industrije i rezovima u socijalnoj pomoći, podstakle su radničke nemire u zemlji s dugom tradicijom dobro plaćenih državnih poslova i beneficija.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side