11.08.2019 | 11:11h ► 13:00h Jerusalim

Sukobi izraelske policije i muslimasnkih vernika na Brdu hrama u Jerusalimu

Sukobi izraelske policije i muslimasnkih vernika na Brdu hrama u Jerusalimu Foto: Beta / AP
Sukobi između muslimanskih vernika i izraelskih policijskih snaga izbili su danas na svetom mestu, Brdu hrama u Jerusalimu u vreme vrhunca napetosti zbog poklapanja jevrejskih i muslimanskih verskih praznika.

Policija je saopštila da su muslimanski vernici započeli nerede i da su upućivali "nacionalističke pozive" na Brdu hrama, svetom i za Jevreje i za muslimane.

Kasnije je saopšteno da su vernici bacali kamenice na policajce.

Policajci su ih rasterivali suzavcem, gumenim mecima i drugim sredstvima za kontolu nereda.

Palestinski bolničari su rekli da je najmanje 14 ljudi ranjeno, među njima je jedna osoba zadobila ozbiljne povrede. Policija je saopštila da su najmanje četvorica policajaca ranjena.

Kako je navedeno, radi se na uspostavljanju javnog reda i zaustavljanju izgrednika.

Nasilje se proširilo na okolno područje i nekoliko muškaraca je opkolilo i napalo vozilo koje je vozio jedan Jevrejin u arapskom kvartu blizu jerusalimskog Starog grada, pre nego što ih je policajac oterao pucajući u vazduh. Dva osumnjičena su kasnije uhvaćena, preneli su izraelski mediji.

Policija je razmestila dodatne snage širom Jerusalima u očekivanju nereda tokom čitavog dana.

Političko rukovodstvo je donelo odluku da se danas Brdo hrama zatvori za nemuslimane jer danas počinje muslimanski praznik Eid al Adha (Kurban–bajram) kojim se slavi okončanje godišnjeg hodočaščća u Meku i jevrejski dan posta Tiša B’Av kada Jevreji žale zbog razaranja drevnih hramova koji su nekada stajali na Brdu hrama i svih katastrofa u istoriji Jevreja.

Na Brdu hrama, najsvetijem u judaizmu, sada se nalaze džamije Al Aksa, treća po značaju u islamu i Kupola na steni i muslimani ga zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište).

Na osnovu bezbednosne procene policija je rekla da bi nemuslimanima trebalo zabraniti ulaz na Brdo hrama gde su desetine hiljada muslimanskih vernika stigle tokom jutra.

Stotine Jevreja okupilo se na kapijama koje vode do svetog mesta .

Desničari su kritikovali premijera Benjamina Netanjahua što je Jevrejima zabranjen ulaz na Brdo hrama ocenivši da je taj potez sramotan i pozvali ga da promeni odluku.

Jevrejima je kasnije dopušteno da uđu na Brdo hrama. Ušlo ih je nekoliko desetina uz policijsku pratnju i muslimanski vernici su počeli da bacaju stolice i druge predmete na njih.

Jevrejski posetioci su ubrzo otišli preneo je AP.Njima je inače zabranjeno da se mole na Brdu hrama na osnovu odavno sklopljenog sporazuma između Izraela i muslimanskih vlasti.

Međutim, u poslednjim godinama religiozni nacionalisti sve češće posećuju Brdo hrama, a jevrejski ekstremisti pozvaju na rušenje džamija i ponovnu izgradnju hramova.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side