25.03.2019 Rio de Žaneiro

Sudija naložio oslobađanje bivšeg brazilskog predsednika Temera

Sudija naložio oslobađanje bivšeg brazilskog predsednika Temera Foto: Beta / AP
Brazilski sudija naložio je danas oslobađanje bivšeg predsednika Mišela Temera koji se nalazi u pritvoru od četvrtka po optužbama da je na čelu kriminalne organizacije proneverio stotine miliona evra.

Sudija Antonio Ivan Atije iz saveznog suda odlučio je da prihvati zahtev Temerove odbrane ocenivši da pritvor nije opravdan i da može da Temer može da sačeka svoju presudu na slobodi. Portparol suda je potvrdio da odluka o oslobađanju bivšeg predsednika stupa na snagu odmah.

Odluka o oslobađanju takođe obuhvata još sedam optuženih privedenih istovremeno kad i bivši predsednik među kojima je i bivši ministar za energiju i rudarstvo Moreira Franko, jedan od čelnika Temerove partije desnog centra PMDB koja je decenijama bila glavna u parlamentu.

Sudija je rekao da oni ne predstavljaju pretnju za javni red niti se smatra da mogu da prikriju dokaze i da nije opravdano da budu u pritvoru.

Prethodnik predsednika Žaira Bolsonara,Mišel Temer,78, uhapšen je u Sao Paulu 80 dana posle odlaska sa vlasti u okviru operacije "Ekspres pranje".

Ta istraga pokrenuta pre pet godina otkrila je najveći korupcionaški skandal u istoriji Brazila oko ugovora javne naftne grupe Perobars sa velikim grupama BTP.

Sumnja se da je Temer vođa "kriminalne organizacije" koja je proneverila do 1,8 milijardi reala (417 miliona evra).

Sudija Atije smatra da se pritvorom krše ustavne garancije. On je rekao da on želi da se zemlja oslobodu korupcije ali da borba protiv te pošasti ne može biti legitimna ako se ne poštuju ustavne garancije.

Temer je došao na vlast u avgustu 2016. posle svrgvanja levičarske predsednice Dilme Rusef zbog nameštanja javnih računa. On je tada bio potpresednik.

Prošlog četvrtka postao je drugi brazilski predsednik pritvoren u okviru operacije "Ekspres pranje" posle Luisa Injacija Lula da Silve koji je u zatvoru od aprila 2018. zbog korupcije i pranja novca.

 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side