23.02.2018 Ankara

Sud u Turskoj osudio tri univerzitetska profesora na zatvor

Sud u Turskoj osudio tri univerzitetska profesora na zatvor Foto: freeimages
Turski sud osudio je danas na zatvorske kazne tri univerzitetska profesora za "terorističku propagandu" jer su 2016. potpisali peticiju u kojoj se osudjuju operacije turskih snaga protiv kurdskih pobunjenika, javila je agencija Dogan.

Profesori na Univerzitetu u Istanbulu dobili su uslovne kazne od tri meseca do godinu dana zatvora.

Oni su optuženi za potpisivanje peticije u januaru 2016. godine, u kojoj je osudjen, kako se navodi, "masakr" civila tokom operacija turskih snaga protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK) na jugoistoku Turske gde pretežno žive Kurdi.

To je prva presuda u tom slučaju peticije koja je ranije izazvala kritike aktivista za zaštitu ljudskih prava i evropskih zemalja.

Više od 1.100 turskih intelektualaca i stranaca potpisalo je peticiju što je izazvalo veliko nezadvoljstvo predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Nekoliko stotina univerzitetskih profesora je posle toga otpušteno i razne krivične procedure su pokrenute protiv njih širom Turske.

Tužilaštvo je navelo da je peticiju pokrenula sama PKK kako bi na sebe skrenula pažnju u svetu intelektualaca.

Univerzitetski profesori su pod velikim pritiskom u Turskoj, posebno posle neuspelog pokušaja vojnog udara 15. jula 2016. godine. Mnogi profesori i rektori su tada privedeni.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side