17.09.2018 Varšava

Sud u Poljskoj: Katolička crkva da plati odštetu za zločin sveštenika pedofila

Sud u Poljskoj: Katolička crkva da plati odštetu za zločin sveštenika pedofila Foto: pixabay.com
Sud u Poznanju je prvi put u Poljskoj presudio da Poljska katolička crkva, odnosno njen red Zajednica Isusa za poljsku dijasporu, a ne krivac, plati odštetu za to što je sveštenik Roman B. nekoliko meseci držao zarobljenom i silovao 13-godišnju devojčicu i naterao je na abortus.


Okružni sud u Poznanju je presudio da taj katolički red da plati silovanoj devojčici, sada odrasloj Kataržini, odštetu od 238.000 evra i da joj do kraja života isplaćuje mesečnu odštetu od 190 evra.

Roman B. je ubedio njene roditelje da je 2008. godine pošalju u internat a umesto toga je prebacio u svoju kuću, gde je držao mesecima kao u zatvoru i silovao.

Sveštenik je osuđen 2010. godine na četiri godine zatvora i isto toliko trajanje zabrane da radi sa decom ali posle izlaska iz zatvora i dalje je sveštenik u Zajednici Isusa za poljsku dijasporu i služi mise. Njegova žrtva je u građanskoj parnici tužila katolički red, smatrajući da je taj red odgovoran što ne proverava ko oblači mantiju i kome daje pravo da radi sa decom.

Sudija u Poznanju Ana Lošik izrekla je presudu još u januaru ove godine ali javnost je za to saznala tek danas, kada je do skrivane presude, nepovoljne po Poljsku katoličku crkvu kao presedan, došao list Gazeta viborča i objavio njene delove.

Revoluciju u kažnjavanju zločina pedofila u mantijama u Poljskoj predstavlja odluka sudije Lošik da posegne za paragrafom 430 Građanskog zakonika koji za načinjenu štetu krivi i poslodavca koji je radniku neke aktivnosti i rad poverio i nadzire ga.

"Da nije predavao religiju u školi, da nije bio sveštenik ne bi se sa osbom koja ga je tužila ni sreo. Da nije zloupotrebio svoju funkciju sveštenika, šteta se ne bi desila", stoji u presudi iz Poznanja koja nije pravosnažna, pošto se crkva žalila.

Sud u Poznanju je, takođe, pozivajući se na istraživanja pedofilije u Poljskoj katoličkoj crkvi i njenom pravu, konstatovao da član 430 Građanskog zakonika može da se upotrebi kada sveštenik pedofil upoznaje svoje žrtve tokom svojih dužnosti sveštenika a ne može ukoliko sveštenik pedofil vodi dvostruki život i svoje žrtve traži na društvenim mrežama ili na ulici.

"Tada on nastupa inkognito, kao obični građanin. Tu prestaje odnos potčinjenosti prema crkvi i sveštenik postaje privatno lice koje isključivo samo snosi odgovornost za svoja seksualna dela", stoji u presudi sudije Lošik.

"Tako kao što država odgovara za to šta radi policajac tokom službe isto tako i Crkva odgovara za to šta radi sveštenik. Poljska katolička crkva i dalje se nevoljno bori protiv pedofilije a ona ni ne infromiše koliko je takvih slučajeva. Samo udar po džepu može da bude efikasan", kazala je povodom tog presedana za Gazetu viborču pravnica Monika Platek.

Poljska fondacija Ne plašite se, koja štiti žrtve poljskih pedofila u mantijama, do sada je evidentirala 62 slučaja sveštenika koji su bili kažnjeni pred sudom a ne samo disciplinskim merama same crkve za silovanje dece. Toj fondaciji se prijavilo 300 žrtava čija svedočenja su verodostojna.

Iako je u Poljskoj stvoren javni registar osuđenih pedofila u njemu neobjašnjivo nema ni Romana B. ni drugih sveštenika osuđenih za seksualnu zloupotrebu i nasilje nad decom. Poljske nevladine organizacije odlučile su zato da naprave javnu mapu osuđenih sveštenika pedofila da crkva i vlasti ne bi mogle više da ih kriju.

Na interaktivnoj mapi jednom bojom biće označena mesta gde su osuđeni pedofili ali budući da nisu u zvaničnom državnom registru samo uz inicijale a drugom bojom biće označena mesta iz kojih su žrtve. Zaštitu od fondacije Ne plašite se, potražilo je 300 osoba.

"Mnogo puta smo tražili od Episkopata Poljske katoličke crkve informacije ali naše molbe su ostale bez odziva. Zato uzimamo stvari u svoje ruke", kazala je jedna od inicijatora mape koja će biti predstavljena u oktobru Joana Šojring Vilgus.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side