Sud u Pakistanu preinačio presudu za ubistvo novinara Danijela Perla
02.04.2020 Karači

Sud u Pakistanu preinačio presudu za ubistvo novinara Danijela Perla

Sud u Pakistanu preinačio presudu za ubistvo novinara Danijela Perla Foto: pixabay.com
Sud u Pakistanu danas je preinačio presudu britanskom državljaninu pakistanskog porekla Ahmedu Omaru Saidu Šeiku koji je bio osuđen na smrt za kidnapovanje i ubistvo novinara Vol strit žurnala Danijela Perla 2002. godine

Sud je nekadašnjeg studenta Londonske škole ekonomije proglasio krivim samo za kidnapovanje i osudio ga na sedam godina zatvora.

Novinar Perl nestao je 23. januara 2002. u Karačiju dok je istraživao vezu između pakistanskih militanata i teroriste Ričarda Rida, koji je uhapšen u decembru prethodne godine pošto je pokušao da aktivira bombu u cipeli na letu od Pariza za Majami.

Tužioci su izjavili da je Said namamio novinara u zamku obećavajući mu da će ugovoriti intervju sa islamskim sveštenikom za koga policija veruje da nije uključen u zaveru.

Jedan od Saidovih advokata rekao je da bi on mogao da izađe na slobodu ukoliko vlada ne promeni odluku suda, jer je već proveo 18 godina u zatvoru i očekuje se da će sedmogodišnja kazna biti uračunata u to vreme.

Viši sud u Sindu je takođe oslobodio još troje optuženih u ovom slučaju koji su ranije osuđeni na kazne doživotnog zatvora. Oni su novčano kažnjeni sa 32.000 dolara koji su otišli Perlovoj udovici i njegovom maloletnom sinu.

Sedam drugih osumnjičenih, među kojima je izgleda i onaj koji je ubio Perla, nikada nisu uhapšeni.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side