01.02.2018 Jangon

Sud Mjanmara odbio da oslobodi dva novinara Rojtersa

Sud Mjanmara odbio da oslobodi dva novinara Rojtersa Foto: Beta / AP
Sud Mjanmara odbio je danas zahtev za puštanje na slobodu uz kauciju dva novinara britanske agencije Rojters, optužena za kršenje zakona o državnim tajnama posle njihove istrage o krizi s muslimanskom manjinom Rohindža.

UN, SAD i Evropska unija (EU), veoma zabrinute zbog kršenja slobode medija uprkos dolasku na vlasti dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Su Či, u nekoliko navrata zatražile su oslobođanje novinara.

"Sud je odlučio da odbije zahtev o oslobađanju uz kauciju", izjavio je sudija.

Novinari Rojtersa Va Lon (31) i Kjav So O (27) uhapšeni su 12. decembra pošto ih je policija optužila da su došli do "važnih tajnih dokumenata" od dva policajca čime su prekršili zakon još iz kolonijalne ere.

Više od 690.000 Rohindža izbeglo je u susedni Bangladeš od avgusta 2017, bežeći od kampanje etničkog čišćenja koju su osudile međunarodna zajednica i UN.

Iako je Mjanmar 2012. godine ukinuo cenzuru u medijima, tamošnji novinari navode da je autocenzura ostala jaka posebno kada su u pitanju osetljive teme poput vojske ili religije.

Mjanmar je 131. od 180 zemalja na spisku slobode medija međunarodne organizacije Reporteri bez granice (Reporters sans frontieres).

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side