Sud Južne Afrike zabranio isticanje državne zastava iz doba aparthejda
21.08.2019 Johanesburg

Sud Južne Afrike zabranio isticanje državne zastava iz doba aparthejda

Sud Južne Afrike zabranio isticanje državne zastava iz doba aparthejda Foto: Beta / AP
Južnoafrički sud je danas zabranio isticanje državne zastave iz doba aparthejda smatrajući da bi to bilo "podsticanje mržnje" prema crnoj zajednici.

Sudija Visokog suda u Johannesburgu, Fineas Modžapelo, opisao je kao "rasističko i diskriminatorsko" isticanje te zastave, ostavljajući otvorenu mogućnost da se to učini iz umetničkih ili obrazovnih razloga.

Oni koji su isticali tu zastavu "žele da podsete crnce na ugnjetavanje, poniženje, dehumanizaciju koje su se oslobodili i ne žele da to ponovo prežive", rekao je sudija.

Takvu presudu je zahtevala Fondacije Nelsona Mandele zbog demonstracija belaca, vlasnika poljoprivrednih imanja, oktobra 2017. godine.

Od 1928. do 1994. godine Južna Afrika je imala državnu zastavu s tri horizontalne trake narandžaste, bele i plave boje, a na središnjoj traci su bile minijature britanske zastave, bivše Transvalske Republike i bivše Slobodne države oranžista. 

Ta zastava koja je prvobitno simbolizovala okupljanje belih zajednica, povezana je sa sistemom rasne segregacije - aparthejda, uspostavljenim 1948. godine. 

Stara državna zastava je zamenjena 1994. godine, kada su bili prvi nerasni opšti izbori, takozvanom šestobojnom "zastavom u bojama duge".

Rasne tenzije su i dalje visoke u Južnoj Africi, vodećoj industrijskoj sili kontinenta, gde je nejednakost porasla od 1994. Uz visoku stopu kriminala - 2018. godine ubijeno je više od 20.000 ljudi - tu zemlju je takođe pogodila nezaposlenost 27 odsto radne snage, dok je korupcija sve jača u vrhu države i u javnim preduzećima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side