06.03.2019 Jerusalim

Sud EU odbio da skine Hamas s liste terorističkih organizacija

Sud EU odbio da skine Hamas s liste terorističkih organizacija Foto: Wikipedia
Opšti sud Evropske unije podržao je danas odluku da se zamrznu fondovi Hamasa i odbacio žalbu te palestinske organizacije na odluku da bude stavljena na listu terorističkih.

Presuda Opšteg suda predstavlja najnovije odbijanje nastojanja Hamasa da bude skinut s crne liste EU iz 2001. godine, zasnovane na rezoluciji UN usvojenoj posle napada 9. septembra u SAD, navode izraelski mediji.

"U današnjoj presudi Opšti sud razmatra argumente Hamasa i odbija ih u potpunosti", navedeno je u saopštenju suda sa sedištem u Luksemburgu u kojem se dodaje da je potvrđena odluka da se nastavi zamrzavanje fondova Hamasa.

Sud je podržao odluku EU iz 2015. godine da Hamas ostane na crnoj listi, navodeći da je prihvatio britanski nalaz da je ta organizacija izvodila terorističke akte između 2011. i 2014. godine. Podsetio je da je Hamas tvrdio da je obnovljena lista iz 2015. godine zasnovana na greškama.

Evropski savet sa 28 zemalja članica EU redovno je stavljao Hamas na crnu listu, uključujući tu iz 2015. godine.

U decembru je Opšti sud odbacio žalbu Hamasa na odluke Evropskog saveta, usvojene 2010. godine, 2014. i 2017. Sada se žalba može podneti Sudu pravde EU.

Islamski ekstremistički Hamas, koji u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela i koji je ispalio hiljade raketa na izraelsku teritoriju, vlada pojasom Gaze od 2007. godine kada je silom preuzeo vlast od umerenijeg rivalskog Fataha.

Izraelska vojska je od tada tri puta ratovala protiv Hamasa. Najduži rat, u trajanju od 50 dana, vođen je 2014. godine. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side