18.06.2018 Ujedinjene nacije

Studija: Više od milijardu komada lakog oružja u svetu

Studija: Više od milijardu komada lakog oružja u svetu Foto: Pixabay
U novoj studiji o lakom naoružanju procenjuje se da danas u svetu ima više od milijardu legalnih i ilegalnih komada malokalibarskog oružja, uključujući 857 miliona u rukama civila, najviše Amerikanaca.

Amerikanci koji čine četiri odsto svetskog stanovništva imali su u vlasništvu 46 odsto od 857 miliona komada oružja u rukama civila na kraju 2017. godine, odnosno 393 komada, pokazuje izveštaj globanog istraživačkog instituta "Small Arms Survey" sa sedištemu Ženevi, objavljen danas.

"To je više od oružja koje drže civili u svih ostalih 25 zemalja sa najvećim brojem oružja zajedno", navodi se u izveštaju.

Nova cifra o broju malokalibarskog oružja u svetu znatno je viša od cifre navedene u poslednjoj studiji iz 2007. godine kada je bilo 875 miliona komada oružja, uključujući 650 miliona u rukama civila.

Procena o tome da je bilo više od milijardu komada vatrenog oružja širom sveta u decembru 2017. godine takođe uključuje i 133 miliona komada koje drže državne vojske i 22,7 miliona u policijama, navodi se u izveštaju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side