Strahovi američke levice posle spora Sandersa i Voren
17.01.2020 Vašington

Strahovi američke levice posle spora Sandersa i Voren

Strahovi američke levice posle spora Sandersa i Voren Foto: Beta/AP/Patrick Semansky
Oštar spor dvoje najprogresivnijih kandidata u trci za predsedničku nominaciju američkih demokrata, Elizabet Voren i Bernija Sandersa, pobudio je strahove za šanse levice na izborima, dok u Demokratskoj partiji postoji šira zabrinutost da bi te svađe mogle umanjiti izglede stranke da na izborima pobedi predsednika Donalda Trampa, ocene su svetskih medija koje prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Senatori Voren i Sanders međusobno su se optužili da lažu, što se moglo videti, ali ne i čuti sve dok CNN nije objavio audio snimak žustre rasprave, navodi agencija Frans pres.

Razmirica je usledila posle debate šest demokratskih kandidata, kada je vidno iznervirana Voren, dok se većina srdačno rukovala, odbila da se rukuje sa Sandersom, ukazuje AFP, dodajući da se njihov pakt o nenapadanju raspao poslednjih dana, pošto je Voren potvrdila izveštaj prema kome joj je Sanders privatno rekao da ne veruje da žena može pobediti na predsedničkim izborima 2020.

Sanders je to negirao tokom debate posle koje mu je Voren prišla i rekla: "Mislim da si me nazvao lažljivicom na nacionalnoj televiziji". Sanders je potom rekao "Znaš, nemojmo sada o tome. Ako želiš o tome da razgovaramo, razgovaraćemo", na šta je Voren rekla "u svako doba". Sanders je na kraju rekao: "Ti si mene nazvala lažovom. Rekla si mi… u redu, nemojmo sada o tome".

U debati su još učestvovali i bivši potpredsednik Džo Bajden, bivši gradonačelnik mesta Saut Benda Pit Butidžidž, senatorka Ejmi Klobačar i biznismen Tom Stajer.

Ulozi u debati su bili veliki, ocenjuje AFP, budući da uoči prvih stranačkih izbora za predsedničku nominaciju u Ajovi 3. februara, nijedan od kandidata nema ubedljivu prednost.

Dan posle debate u javnosti je izbila žučna podela među liberalnim demokratama, povećavajući strahove među stranačkim liderima o ponavljanju samodestruktivnih rasprava iz 2016. za koje mnoge demokrate smatraju da su doprinele Trampovoj pobedi, ukazuje Vašington post.

Dvoje senatora su se oprezno zaobilazili više od godinu dana, pokušavajući da privuku a ne da otuđe glasače drugog, a sada se spor, ističe list, prelio na društvene mreže na pristalice Voren i Sandersa.

Korisnici društvenih medija koji se identifikuju kao pristalice Sandersa koristile su znak zmije da pokažu tobožnju dvoličnost Voren i isticali njen republikanske korene, navodi Vašington post, dok su pristalice Voren, mada manje agresivnim tonom, oživele pitanje da li su mnogi Sandersovi sledbenici seksisti i da li je on doprineo porazu stranke 2016.

S druge strane, ukazuje Vašington post, republikanci su, uvidevši priliku, nastojali da potpale neprijateljstvo među demokratama. Tramp je stao na Sandersovu stranu kao i 2016. godine. "Ne znam ga, ne volim ga posebno, on je neprijatan lik - ali ne verujem da je to rekao", rekao je Tramp na skupu u utorak.

Dok sve uznemireniji lideri na liberalnom krilu pokušavaju da pomire dve strane, demokratski kongresmeni i stratezi su zabrinuti da bi spor Voren i Sandersa mogao izazvati podelu u partiji i rascep na levici, kao i da bi loši odnosi mogli omesti šanse partije da porazi predsednika kojeg smatra toksičnim, piše Vašington post.

Demokrate su više puta izražavali zabrinutost da bi svadljivi ton stranačkih izbora mogao oslabiti njihovog kandidata na izborima u novembru protiv predsednika, što je zebnja koja potiče od usijane debate 2016. kada su se za nominaciju borili Sanders i Klinton, ukazuje Asošiejtid pres.

Spor Sandersa i Voren će izgleda ostaviti trag posle debate, oživljavajući pitanje da li demokrate veruju da žena može pobediti Trampa, što je, kako navodi AP, još jedna strepnja koja proizlazi iz poraza Hilari Klinton 2016. godine.

Ukazujući na uzavrelu raspravu na društvenim medijima, CNN ocenjuje da postoje realne posledice tih sirovih osećanja.

Sanders i Voren su dvoje najistaknutijih liberala u trci i da bi jedno od njih pobedilo bivšeg potpredsednika Bajdena u trci za demokratsku nominaciju, biće im potrebna podrška skoro cele levice, ocenjuje CNN i dodaje da je to pre nekoliko dana bila realna mogućnost, pošto su odbijali da se međusobno napadaju, dok su njihove pristalice uglavnom kritikovali Bajdena i Butidžidža.

Posle debate u utorak uveče, ideje da bi Sandersove pristalice mogle stati iza Voren, ako bude bila liberalni kandidat s najboljim šansama, sada deluje nerealno, ocenjuje CNN, dodajući da to važi i za obrnuti slučaj.

Ono što se desilo u utorak uveče moglo bi ođeknuti ne samo na izborima u Ajovi 3. februara, već i, kako ukazuje CNN, u široj borbi oko toga ko će biti liberalni izbor i da li je levica voljna da se ujedini oko te osobe.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side