18.08.2018 Berlin

Stotine neonacista u Berlinu obeležilo dan Hesove smrti, uz kontraproteste levičara

Stotine neonacista u Berlinu obeležilo dan Hesove smrti, uz kontraproteste levičara Foto: Beta, AP
Više stotina neonacista uz zastave u bojama Hitlerovog trećeg rajha marširalo je danas kroz centar Berlina obeležavahući 31. godišnjicu smrti Hitlerovog zamenika i ratbog zločinca Rudolfa Hesa, uz kordon od 2.300 policajacae koji su ih je odvajali od manifestanata sa levice.

Portparol berlinske policije Tilo Kablic izjavio je da su policajci fizički uklonili levičarske protestante koji su napravili protest sedenjem uza trasu ove nacističke manifestacije i dodao da su neki desničari gađali suprotstavljenu grupu flašama i kamenjem ali nije precizirao da li ima povređenih. Nacistički demonstranti su nosili crne i bele majice i nosili plakate sa natpisom "Ni zbog čega mi nije žao"

Hes, koji je osuđen u Nirnberškim procesima na doživotnu kaznu zatvora zbog uloge koju je imao u planiranju II svetskog rata, obesio se u zatvoru Špandau u Berlinu 17. avgusta 1987.

Marš je prvobitno trebalo da se održi u četvrti Spandau, ali su ga organizatori premestili u središte grada kako bi izbegli levičarske demonstrante.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side