29.01.2020 Brisel

Stotine državljana EU žele da odu iz Kine

Stotine državljana EU žele da odu iz Kine Foto: Beta, AP
Gotovo 600 državljana zemalja EU želi da se vrati iz Kine zbog širenja novog kornavirusa, saopštila je danas Evropska komisija koja svojim zaposlenim preporučuje da ne putuju u tu zemlju.

"Određen broj evropskih državljana u Kini bi hteo da napusti tu zemlju, taj broj je sada oko 600 i za sada ne mogu to da urade", rekao je Janez Lenarčić, komesar zadužen za upravljanje krizom.

On je rekao da su to državljani Austrije, Belgije, Bugarske, Nemačke, Španije, Finske, Francuske, Italije, Letonije, Holandije, Poljske, Portugalije, Rumunije i Velike Britanije. Neke zemlje članice nisu još dostavile sve podatke o svojim državljanima.

Francuska je juče aktivirala mehanizam EU za civilnu zaštitu da bi se bolje koordinisao povratak Evropljanja iz Vuhana, epicentra epidemije novog koronavirusa.

Lenarčić je rekao da su francuske vlasti sada u bliskom kontaktu s kineskim da bi utvrdile operativne detalje za najavljene letove aviona za evakuaciju.

Za sada su predviđena samo dva leta za vraćanje ljudi iz Kine, a Evropska komisija će sufanisirati troškove prevoza.

Evropska komisija poziva na smirenost i strpljenje zbog kompleksne situacije.

Komesarka za zdravstvo Stela Kirijakidis je podsetila da je osam slučajeva obolelih od koronavirusa potvrđeno u Evropi: po četiri u Francuskoj i Nemačkoj.

Evropska komisija je preporučila svojem osoblju da prekine ili odloži sva putovanja u Kinu koja nisu hitna.

Hrvatska kao predsedavajuća Evropskim savetom razmatra organizovanje vanrednog sastanka evropskih ministara zdravstva narednih dana.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side