12.02.2019 | 16:35h ► 17:37h Vašington

Stoltenberg: NATO će preispitati svoje obaveze na Kosovu

Stoltenberg: NATO će preispitati svoje obaveze na Kosovu Foto: Beta / AP
Ministri odbrane zemalja članica NATO ove nedelje će razmotriti nastavak obaveza Alijanse na Kosovu nakon odluke Prištine da formira svoju vojsku, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

 

Odluka kosovskih vlasti krajem prošle godine da pretvore Kosovske snage bezbednosti (KSB) u stalnu vojsku dobila je podršku SAD, ali je izazvala uznemirenost kod mnogih evropskih zemalja.

Nekoliko zemalja NATO je ocenilo tu odluku "neprikladnom" i zatražilo od Alijanse da preispita svoj angažman na Kosovu.

"Još je rano da kažemo kakvih prilogađavanja će biti", rekao je Stoltenberg i dodao da će biti razmotrene aktivnosti koje se sprovode van misije Kfora.

Generalni sekretar NATO je rekao da je jasno stavljeno do znanja da će Alijansa razmotriti svoj nivo angažmana jer je nekoliko članica ocenilo da je "izabran loš trenutak" za formiranje vojske Kosova.
 

 

NATO će odgovoriti na ruska kršenja INF-a

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će NATO odgovoriti na ruska kršenja ključnog sporazuma iz perioda hladnog rata, ali da neće raspoređivati više nuklearnih raketa u Evropi.

"Svi koraci koje preduzmemo biće koordinirani, odmereni i defanzivni. I ne nameravamo da rasporedimo nove nuklearne rakete u Europi", rekao je Stoltenberg.

On je najavio da će ministri NATO razmotriti sutra "koje korake bi NATO trebalo da preduzme da bi se prilagodio svetu s više ruskih raketa".SAD ;su 2. februara saopštile da započinju šestomosečno povlačenje iz Sporazuma ;o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), zamerajući Rusiji da krši taj sporazum potpisan 1987. tokom Hladnog rata.

Rusija je demantovala da je prekršila sporazum i takođe najavila povlačenje.

INF zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa  dometa od 500 do 5.500 kilometara.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side