Stoltenberg: Bezbednosna sposobnost NATO-a nije umanjena pandemijom
01.04.2020 Brisel

Stoltenberg: Bezbednosna sposobnost NATO-a nije umanjena pandemijom

Stoltenberg: Bezbednosna sposobnost NATO-a nije umanjena pandemijom Foto: Beta, AP / Rahmat Gul
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da bezbednosna sposobnost te organizacije nije umanjena koronavirusom, dok ima nagađanja da bi Rusija mogla da pokuša da uticaj bolesti iskoristi za odmeravanje odbrambenih snaga zapadne vojne alijanse.

NATO priznaje da ima bolesnih među osobljem blizu granice s Rusijom, kao i u Avganistanu. Planirane vojne vežbe su smanjene, a korona virus je primorao taj savez 30 država da i u svom sedištu u Briselu smanji osoblje i proredi sastanke.

Rusija upravo izvodi vežbe za koje Ministarstvo odbrane kaže da su provera spremnosti trupa da se izbore sa zarazom. Britanska Ratna mornarica rekla je prošle nedelje da su njene brodove pratili ruski "posle neuobičajeno velike aktivnosti (ruskih) u Kanalu (Lamanš) i u Severnom moru".

"Naravno da vidimo značajne vojne aktivnosti u blizini granica NATO-a tokom nove vežbe u zapadnom vojnom okrugu Rusije", rekao je Stoltenberg novinarima. "Videli smo značajno rusko prisustvo u Severnom moru".

"Prilagodili sm vežbe. Otkazali smo neke, prilagodili smo druge, ali to ne umanjuje našu operativnu spremnost. Nastavljamo patroliranje nebom i odbranu naših granica i nastavljamo naše misije i operacije", rekao je on.

Stoltenberg je to izjavio uoči sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a, video-konferencijom prvi put za 70-godina istorije te organizacije koju predvode SAD, na kojoj će korona virus biti glavna tema.

Tokom pandemije koja pogađa sve zemlje članice i koja može da izazove zabrinutost za bezbednost, NATO koordinira i pomaže državama članica logističkom pomoći, transportom i komunikacijama.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side