Štampa: Ruski predlog rezolucije o BiH danas u SB UN
29.06.2015 Beograd

Štampa: Ruski predlog rezolucije o BiH danas u SB UN

Štampa: Ruski predlog rezolucije o BiH danas u SB UN Foto: Beta, AP
Misija Rusije pri Ujedinjenim nacijama podneće danas predlog rezolucije o Bosni i Hercegovini u Savetu bezbednosti, čije će stalne članice odmah početi konsultacije o nacrtu koji je Moskva dostavila kao kontrapredlog britanskom dokumentu o Srebrenici, piše danas beogradska štampa.

Istovremeno, kako navode "Večernje novosti", Beograd će na adrese predstavnika 15 država u SB poslati novo pismo, u kojem će ukazati da je britanska inicijativa za nas neprihvatljiva i da nije u interesu ni Srbije, ni celog regiona, jer ne doprinosi pomirenju već stvaranju novih tenzija.

Kako "Blic" prenosi iz diplomatskih izvora, u ruskoj rezoluciji se poimence ne navodi Srebrenica niti bilo koji drugi zločin, već se osuđuju svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina.

Rusija, takođe, u dokumentu insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma za BiH, kao i na pomirenju među narodima i saradnji država regiona.

"Večernje novosti" navode i da, prema ruskoj vladi, ovakav dokument mnogo više odgovara raspravi o stanju u BiH, koja će se 7. jula voditi u SB, od rezolucije koja bi se bavila bilo kojim pojedinačnim zločinom, pa i srebreničkim.

Prema pisanju tog lista, London je s negodovanjem reagovao na potez Moskve, koja je praktično uložila kontrarezoluciju britanskoj, dok Britanija nema nameru da povuče svoj tekst.

"Teoretski, SB može da raspravlja o obe rezolucije, što nije ustaljena diplomatska praksa, ili da na stolu ostane samo britanska, jer je ona prva podneta", dodaju "Novosti".

Ovaj list podseća i da je pre podnošenja ruske rezolucije, Britanija računala na podršku još sedam od 15 članica SB - Francuske, SAD, Čada, Jordana, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda, ali da bi, posle poteza Moskve taj odnos snaga mogao da se promeni.

Izvori "Novosti" tvrde i da Britanija računa na podršku svog tradicionalnog saveznika Novog Zelanda, koji od 1. jula preuzima predsedavanje SB, kao i da će na tu zemlju i na sve nestalne članice SB, narednih dana biti izvršen veliki diplomatski pritisak iz Londona, ali i iz Vašingtona da se po svaku ceni spreči dogovor o debati o ruskom dokumentu.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side