Štab branitelja ne odustaje od zabrane ćirilice u Vukovaru
09.09.2013 Vukovar

Štab branitelja ne odustaje od zabrane ćirilice u Vukovaru

Štab branitelja ne odustaje od zabrane ćirilice u Vukovaru
Nakon višednvnih protesta zbog uvođenja dvojezičnih natpisa na nekoliko zgrada lokalne uprave, Štab za odbranu Vukovara ponudiće državi ‘Platformu za bolju Hrvatsku’ o kojoj će se, kako su saopštili, ‘više čuti i čitati u narednom periodu’.

Štab ujedno poručuje da neće odustati od protivljenja dvojezičnim natipisima, odnosno natipisima na ćirilici ali da protesta više neće biti u tom gradu već će ih, ukoliko bude potrebno, biti u drugim hrvatskim gradovima.

Štab za obranu Vukovara, koji taj grad naziva hrvatskim Vukovarom, ističe da "neće dopustiti haotični scenario na ulicama Vukovara, koji kao simbol zaslužuje i dobiće pijetet", te da "ako kaosa bude moralo biti, biće ga na ulicama drugih gradova, a"nikako Vukovara".

Prema poslednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj, u Vukovaru živi više od jedne trećine Srba, što prema Ustavu znači i uvođenje ćiriličnih obležja na sedištima lokalne uprave, čemu se Štab protivi.

Napominje se da je štab simbolično na dan sahrane "hrvatskoga vizionara Zvonka Bušića još jednom vladi hrvatskom Saboru uputio zahtev za dijalog i zadnje upozorenje da izazivanjem haosa, i kršenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mogu izazvati samo još veći haos".

Dodaje se i da će ovih dana početi da deluje koordinacioni tim branitelja, stradalnika, hranitelja i molitelja.

Tim je osnovan prošloga petka i u njemu su 44 branitelja, stradalnika, seljaka (hranitelja) i pripadnika Katoličke crkve (molitelja), a trebao bi, navodi se, koordinirati rad i aktivnosti Štaba na nivou cele Hrvatske.

“Štab je iznedrio i javnosti ponudio razumno i zakonski osnovano rešenje protivzakonitog, amoralnog i brutalnog delovanja vlastodržaca u problemu dvojezičnosti/dvopismenosti ponudivši projekat "Vukovar -mesto posebnog pijeteta",navodi se u njihovom saopštenju.

Ističe se da je Štab "pronašao i način zajedničkog rada svih koji žele bolju i pravedniju Hrvatsku, a reč je o "Platformi za bolju Hrvatsku" o kojoj će se, u narednom period više slušati i čitati".

U vezi "Platforme za bolju Hrvatsku" biće, kako se navodi, organizovana javna rasprava u koju će se moći da uključe svi koji žele da razmišljaju kako da "problem definiraju i ponude rešenje".

autor: VPS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side