25.09.2018 London

Šta Bregzit može značiti za kućne ljubimce, avione i sir

Šta Bregzit može značiti za kućne ljubimce, avione i sir Foto: pixabay.com
Britanska vlada je objavila treću seriju tehničkih napomena o mogućim posledicama ako Brisel i London ne postignu dogovor o razlazu.

 


Te napomene se odnose na mere koje građani i preduzetnici treba da preduzmu u slučaju nepostojanja dogovora posle istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji 29. marta 2019. godine. U tekstu se pominju razne oblasti: autorska prava, uvoz biljaka ili osiguranje vozila.

Za vlasnike kućnih ljubimaca - pasa, mačaka i lasica, u najboljem slučaju neće biti izmene postojećih pravila koja predviđaju evropski pasoš za ljubimce.

Međutim, ako Brisel bude klasifikovao Veliku Britanju kao treću zemlju, onda će sanitarna pravila biti stroža, tako što će biti potrebna veterinarska konsultacija najmanje četiri meseca pre predviđenog puta.

Britanske i evropske aviokompanije mogu da izgube pravo na letove između EU i Velike Britanije. Po tehničkim napomenama vlade, Velika Britanija bi mogla da izdaje dozvole evropskim aviokompanijama kako bi nastavile rad.

"Očekujemo da EU zauzvrat to isto učiniti za britanske aviokomanije", navodi se u tekstu i dodaje da bi u početku kratkoročno moglo da dođe do pometnje u radu aviokompanija.

London je takođe najavio uspostavljanje sistema zaštićenih geografskih oznaka za prehrambene proizvode poput škotskog viskija ili sira Stilton i savetovao proizvođačima da se prijave za takav status unutar EU.

Pregovori o Bregzitu još tapkaju u mestu. Dve strane se nadaju da će do narednog samita EU 18 i 19. oktobra u Briselu biti postignut dogovor o razlazu koji podrazumeva buduće ekonomske odnose Londona i Brisela. Postoji mogućnost još jednog samita EU polovinom novembra.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side