Šri Lanka uvela policijski čas i blokirala pristup društvenim mrežama zbog eskalacije nasilja
13.05.2019 Kolombo

Šri Lanka uvela policijski čas i blokirala pristup društvenim mrežama zbog eskalacije nasilja

Šri Lanka uvela policijski čas i blokirala pristup društvenim mrežama zbog eskalacije nasilja Foto: pixabay
Vlada Šri Lanke uvela je policijski čas na teritoriji cele zemlje i blokirala pristup društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje zbog eskalacije nasilja posle prošlomesečnih uskršnjih napada u kojima je ubijeno više od 250 ljudi, izjavili su zvaničnici.

Vojni komandant Maheš Senanajake rekao je da pijane rulje podstiču nasilje i upozorio građane da ostanu u domovima, ne navodeći detalje.

Policija je saopštila da će policijski čas na severozapadu zemlje biti na snazi do sledećeg obaveštenja, a u ostatku zemlje do utorka ujutru. Tenzije u većinski budističkoj Šri Lanki su porasle otkako je sedam bombaša samoubica izvelo napade na tri hrišćanske crkve i tri luksuzna hotela 21. aprila. Odgovorost za napade, koje je izvela lokalna radikalizovana islamska grupa, preuzela je Islamska država. Od uskršnjih napada muslimani su mete govora mržnje u Šri Lanki.

Vlada je blokirala pristup društvenim mrežama pošto je razmena optužbi između dve osobe na Fejsbuku juče rezultirala napadom rulje na prodavnicu u vlasništvu muslimana u većinski katoličkom mestu Čilav, saopštile su vlasti. Vlada je navela da se odlučila na taj korak kako bi "sprečila cirkulisanje dezinformacija i širenje informacija koje bi naškodile harmoniji zajednice".

Policija je navela da je uhapsila 38-godišnjeg muslimanskog preduzetnika Abdula Hameda Mohameda Hasmara zbog navodnog pisanja komentara na Fejsbuku koji su podstakli nasilje. Lokalni mediji su javili da su stanovnici te oblasti, gnevni zbog komentara, kamenovali Hasmarovu prodavnicu.

Vlada je posle toga pojačala mere bezbednsti širom zemlje, a policajci i vojnici su razmešteni po školama, crkvama i ključnim vladinim zgradama.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side