14.09.2018 Moskva

Sputnjik: Ruska crkva smanjuje odnose s Vaseljenskom patrijaršijom zbog Ukrajine

Sputnjik: Ruska crkva smanjuje odnose s Vaseljenskom patrijaršijom zbog Ukrajine Foto: Pixabay
Ruska pravoslavna crkva obustavlja učešće u strukturama kojima predsedava Vaseljenska patrijaršija, a biće obustavljeno i zajedničko bogosluženje s carigradskim arhijerejima, saopštio je danas Sinod RPC.

Patrijarh RPC-a Kiril prekinuće da se moli za vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, ali euharističko opštenje dveju crkava neće biti prekinuto, dodaje se u saopštenju koje je preneo Sputnjik.

"Euharističko opštenje crkava se ne prekida. Ta odluka zasad ne lišava mogućnosti sveštenike Carigradske patrijaršije i RPC da obavljaju zajednička bogosluženja", rekao je Kirilov portparol Aleksandar Volkov.

Volkov je rekao da će Kiril prestati da izgovara Vartolomejvo ;ime tokom liturgije, odnosno da će prestati da se moli za njega na glavnom crkvenom bogosluženju.

Vaseljenska patrijaršija saopštila je prošlog petka da je "u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini" imenovao svoje izaslanike u Kijevu.

Tu odluku oštro je osudila Moskovska patrijaršija, nazvavši je napadom na kanonsku teritoriju druge pomesne crkve.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 14.09.2018, 20:47h Vo imja otca patrijarha Moskovskog i Cele Rusije..

    "Sputnjik: Ruska crkva smanjuje odnose s Vaseljenskom patrijaršijom zbog Ukrajine..." - a visoki dostojanstvenici "Srpske Pravoslavne Crkve - Pećka patrijaršija" sa Nj.Sv. gospodinom Irinejom, arhiepiskopom pećkim, mitropolitom beogradsko-karlovačkim i patrijarhom srpskih i pomorskih zemalja" na čelu - udariše u plač i ridanje gorko (iako treba da se raduju jer su prisajedinili "srpske i pomorske zemlje" matuški Serbii (time i matuški Rossii)...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side