Sporni plan o gradnji na obodu Velikog kanjona
13.06.2015 Vašington

Sporni plan o gradnji na obodu Velikog kanjona

Sporni plan o gradnji na obodu Velikog kanjona Foto: AP
Plan da u blizini južnog oboda Velikog kanjona Kolorada budu izgrađene prodavnice, restorani, hoteli i hiljade stambenih zgrada, uzburkao je gradić Tusajan u Arizoni, čije su se vlasti usprotivile onima koji smatraju da će modernizacija upropastiti jedno od svetskih čuda prirode.

Tusajan, zajednica od oko 550 stanovnika koji žive u blizini verovatno najpoznatijeg nacionalnog parka u SAD, ima ugovor s italijanskim investitorima, koji otvara put za projekte izgradnje više od 2.000 stambenih objekata i oko 280.000 kvadratnih metara trgovinskog prostora.

Plan o izgradnji pokrenuo je oštru debatu zbog mogućeg porasta broja stanovnika i pojačanog saobraćaja, kao i zbog ugrožavanja oskudnih izvora vode i zagađenja vazduha u neposrednoj blizini Nacionalnog parka, poznatog po impresivnom panoramskom pogledu na kanjone, oivičene stenama s oštrim liticama, dolinama i klancima, nastalim erozijom usled delovanja vode i vetra.

Poslednji spor vezan za dugogodišnja nastojanja da se u i oko Tusijana izgradi privatno zemljište, povezan je sa zahtevom za izdavanje dozvole za izgradnju koridora kojima bi stanovnici, turisti i ostali prilazili gradu i okolini.

Prijava za izgradnju Tusajana upućena Nacionalnoj šumi Kaibab, privukla je najmanje 200.000 komentara, većinom pripadnika konzervativnih grupa koji se tome protive, preneo je Rojters.

Konzervativne grupe "Sijera klub", američka plemena kao što su Hopi, borci za zaštitu životne sredine, bivši zvaničnici Nacionalnog parka i drugi, smatraju da bi izgradnja Tusajana oštetila ekologiju Velikog kanjona, koji godišnje privuče oko pet miliona posetilaca.

S druge strane, gradske vlasti smatraju da bi projekat podstakao lokalnu ekonomiju i obezbedio meštanima stanove i nova radna mesta.

Zemljište na ulazu u park gradić je dobio na poklon od italijanskog konzorcijuma, koji već 20 godina pokušava da ga proširi i modernizuje, što je 2000. sprečeno na lokalnom referendumu.

Konzorcijum je sproveo skupu kampanju da ova zajednica dobije status grada s lokalnom samoupravom i uspeo da pridobije Gradsko veće koje podržava gradnju.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side