Splitski prajd bez incidenata
09.06.2012 | 10:11h ► 16:33h Split

Splitski prajd bez incidenata

Splitski prajd bez incidenata
Šetnja povodom Parade ponosa u Splitu održana je i završena na Rivi bez ikakvih incidenata.

Sve je završeno uz muziku, u veselom raspoloženju i uz adekvatno policijsko prisustvo, rekao je Tanjugu predsednik beogradske Gej strejt alijanse Lazar Pavlović.

Pavlović, koji je učestvovao na "Split prajdu", rekao je da je ovogodišnjoj šetnji prusustvovalo više ljudi nego prošle godine, među kojima i veliki broj građana Splita, članova hrvatske vlade i predstavnika drugih institucija.

"Policija je ovoga puta dobro odradila posao, bilo ih je dovoljnom broju i bili su postavljeni na pravim mestima", istakao je Pavlović.

Kako je najavljeno, oko 900 policajaca i jedan helikopter obezbeđivali su skup, kako bi se sprečilo eventualni napadi na učesnike skupa kao prošle godine.

MUP je odbio sve zahteve desničarskih udruženja i gradskih vlasti da se trasa prolaska kolone i održavanje skupa izmesti s Rive, obalnog šetališta u centru grada na kome su lane napadnuti učesnici skupa, kao i traženja Građanske inicijative za Split da se na Rivi održi njihov kontramiting. Zbog toga su iz te inicijative pozvali građane da na Rivu dođu u šetnju.

Udruženje Urbana desnica pozvalo je sve koji se ne slažu s idejama učesnika skupa da danas bojkotuju centar grada. "Publika i nasilje mogu samo pomoći organizatorima skupa", napisali su u saopštenju.

Katolička crkva pozvala je sve protivnike skupa i ideja koje on promoviše da se suzdrže od nasilja.

Ministar uprave Arsen Bauk koji takođe učestvuje u paradi izrazio je očekivanje da će skup proći bolje i mirnije nego lane i da će se povorka narednih godina prolaziti bez ovolikog angažmana policije i javnost.

On u paradi učestvuje, jer smatra da je vlada dužna da obezbedi pravo na javno okupljanje svima koji ne ugrožavaju druge. "Lista na kojoj sam bio prvi u gradu Splitu dobila je uverljivo najveći broj glasova. Verujem da je onaj deo građana, koji je tolerantniji i koji podržava pravo na javno okupljanje ovim ljudima, dao poverenje listi pa mislim da mi je bila dužnost da se pojavim ovđe", rekao je Bauk za indeks.hr.

On je rekao i da je veliko obezbeđenje, ne zbog učesnika, nego zbog protivnika skupa.

Povorka podrške Riječana

U znak podrške Splićanima, povorka podrške Riječana gej paradi u Splitu, u kojoj je po proceni policije učestvovalo do 300 ljudi, prošetala je danas centrom grada.

Ideja za održavanje šetnje u Rijeci potekla je od "Ad hoc inicijative", pokrenute na Fejsbuku.

Prema rečima organizatora, u povorci je bilo i celih porodica i dece a učesnici povorke osobama drugačije polne orijentacije želeli su da poruče da ih poštuju i vole. 

Jedan od organizatora povorke, Riječanin Svetozar Nilović istakao je uoči početka povorke podrške da je ona organizovana s ciljem iskazivanja podrške Split prajdu, kao i sugrađanima drugačije polne orijentacije.

autor: AA izvor: Tanjgu/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side