26.01.2020 Rim

Spasenih 223 migranata na brodu Oušen Vajking čekaju sigurnu luku

Spasenih 223 migranata na brodu Oušen Vajking čekaju sigurnu luku Foto: Beta, AP
Grupa migranata, njih 223, među kojima su trudnice i deca, koje je spasao humanitarni brod Oušen Vajking (Ocean Viking) na Sredozemlju čekaju da se odredi sigurna luka da se iskrcaju, javlja italijanska štampa.

Migrante je spasao taj humanitarni brod koji je iznajmila organizacija SOS Mediterane u partnerstvu sa Lekarima bez granica u više operacija kod libijske obale, javljaju mediji.

Najnovija operacija spasvanja sprovedena je noćas u zoni za spasvanje i potragu Malte gde su spasena 72 migranta u prenatrpanom čamcu.

Od leta 2018. godine Evropa je zadužila libijsku obalsku stražu da koordiniše spasavanja migranata u velikoj zoni potrage i spasavanja, koja prelazi libijske teritorijalne vode. Prethodno je to radila Italija. Organizacija SOS Mediterane ukazuje da Libija koja je u ratu nije u stanju da sprovodi taj zadatak.

U 2019. godini Svetska organizacija za migracije registrovala je 1.283 smrtna slučaja u Sredozemlju, a ruta sa najvećim brojem stradalih je između severne Afrike i Italije. Prema informacijama te agencije UN najmanje 19.164 migranata umrlo je u vodama Sredozemlja u poslednjih pet godina.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side