Spasavanje evra na svaki mogući način
08.12.2011 Brisel

Spasavanje evra na svaki mogući način

Spasavanje evra na svaki mogući način
Lideri Evropske unije razmatraju mogućnost stvaranja novog fonda za spas evra, koji je u stanju da podrži velike zemlje evrozone, poput Italije, Španije i Francuske.

Evropski lideri razmišljaju o bržem uvođenju trajnog Fonda za spas, odnosno  Evropskog mehanizma za stabilnost evra (ESM), javlja Dojče Vele.

Fond bi trebalo da bude osnovan već krajem 2012, a ne kako je prvobitno bilo planirano 2013, i da raspolaže sa oko 500 milijardi evra sopstvenih sredstava. Takođe bi se trebalo odustati od prvobitnog plana za ukidanje Fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).

To zapravo znači da bi u Evropi postojala dva fonda za spas, čija će finansijska snaga biti veća.

Dojče Vele navodi da bi ESM mogao dobiti licencu banke, čime bi teoretski mogao neograničeno da pozajmljuje novac od Evropske centralne banke.

Lideri zemalja evrozone računaju i na podršku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Oni naime razmišljaju o tome da pozajme 150 milijardi evra za zaštitu od dužničke krize.

Novac bi mogle da daju centralne banke 17 zemalja zone evra, a ne vlade koje su visoko zadužene.

Evropski diplomata, koji nije želeo da se obavi njegovo ime, rekao je pred ključni samit EU o budućnosti evra, koji počinje danas popodne u Briselu, da je deo tog novca obećan MMF-u 2009, ali nije rekao koliko.

Neimenovani diplomata je dodao da se zemlje zone evra nadaju da će ostale zemlje EU doprineti tom zajmu sa 50 milijardi evra.

autor: MP izvor: Dojče Vele/Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side