Španski Vrhovni sud izdao međunarodni nalog za hapšenje Pućdemona
14.10.2019 Madrid

Španski Vrhovni sud izdao međunarodni nalog za hapšenje Pućdemona

Španski Vrhovni sud izdao međunarodni nalog za hapšenje Pućdemona Foto: Beta / AP
Sudija španskog Vrhovnog suda Pablo Ljarena izdao je danas međunarodni nalog za hapšenje bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Pućdemona nakon što su izrečene višegodišnje kazne katalonskim političarima.

Španski Vrhovni sud danas je osudio devet od 12 Katalonaca na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine predvođeni Pućdemonom.

Pućdemon se tereti za pobunu i zloupotrebu javnih sredstava, isto za šta je devet političara dobilo zatvorske kazne.

On je osudio odluku Vrhovnog suda Španije i pozvao na akciju.

Bivši katalonski lider i još nekoliko katalonskih separatista od neuspelog pokušaja secesije 2017. godine žive u Belgiji.

"Ukupno 100 godina zatvora… vreme je da se reaguje kao nikada do sada. Za budućnost naših sinova i kćerki. Za demokratiju. Za Evropu. Za Kataloniju", tvitovao je Pućdemon.

Španija je prvi nalog izdala 2017. godine, ali ga je kasnije povukla nakon što je nemački sud odlučio da Pućdemon ne može biti izručen Španiji zbog pobune, što je bila prvobitna optužba.

Šef katalonske vlade Kim Tora je apelovao na španske vlasti da "zaustave represiju" i amnestiraju osuđene, kao i optužene separatiste u bekstvu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side