27.08.2017 Madrid

Španski premijer pozvao katalonsku vladu da odustane od otcepljenja

Španski premijer pozvao katalonsku vladu da odustane od otcepljenja Foto: Beta, AP
Španski premijer Mariano Rahoj pozvao je danas regionalnu katalonsku vladu da odustane od "otcepljenja, podele i radikalizma", jer vlasti te pokrajine žele da organizuju referendum o nezavisnosti.

Deset dana posle dva napada u Kataloniji u kojima je stradalo 16 i povređeno 120 osoba, Rahoj je rekao da je plan o održavanju referenduma "poslednja stvar koju u ovom trenutku želi većina katalonskog društva".

"Voleo bih, kao i velika većina Španaca, da pojedini političari odustanu od planova otcepljenja, podele i radikalizma", rekao je Rahoj aludirajući na katalonsku vladu na čelu s Karlesom Pućdemonom.

Predsednik katalonske vlade izjavio je nedavno da i dalje želji da bude održan referendum koji je zakazan za 1. oktobar.

Tenzije između Rahoja i katalonskih vlasti malo su popustile posle napada u Barseloni i Kambrilsu i poziva vlasti u Madridu na jedinstvo zemlje.

Na čelu katalonske vlade od početka 2016. je separatistička koalicija koja je obećala da će tu oblast dovesti do nezavisnosti.

Za nezavisnost se 2014. godine izjasnilo 1,8 miliona Katalonaca na neobavezujućem glasanju, takođe održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu koje secesionističke inicijative u Kataloniji smatraju protivustavnim.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao "istorijska nacija", priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side