20.11.2018 Madrid

Španija zbog Gibraltara preti blokiranje sporazuma o Bregzitu

Španija zbog Gibraltara preti blokiranje sporazuma o Bregzitu Foto: Beta, AP
Španski premijer Pedro Sančes izvršio je danas pritisak na svoje evropske partnere i zapretio da će blokirati sporazum o Bregzitu ako se ne prizna direktna uloga Španije u pregovorima o budućnosti Gibraltara.

On je rekao na konferenciji u Madridu koju je organizovao Ekonomist (Economist) da položaj te britanske enklave od sedam kvadratnih kilometara na jugu Španije treba da se definiše, pregovara i odluči između Velike Britanije i Španije, a da poslednjih 72 časa to nije ni garantovano u sporazumu o izlasku Britanije iz EU niti u budućoj političkoj deklaraciji.

"Prema tome danas žalim što moram da kažem da će jedna prozapadna vlada kao što je španska glasati protiv Bregzita ukoliko nema promena", na vanrednom samitu u nedelju u Briselu.

Jedan izvor iz španske vlade je rekao da se radi o tome da treba da se jasno naznači da će budućnost Gibraltara biti odlučena u bilateralnim pregovorima između Velike Britanije i Španije, što je već odlučeno u direktivama Saveta EU.

Taj izvor je rekao da se deluje na svim nivoima i da je Sančes danas o tome razgovarao s predsednikom Evropske komisie Žan-Klodom Junkerom i da će razgovarati s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i britanskom premijerkom Terezom Mej.

Španija već ima načelni dogovor s svojim evropskim partnerima o svojoj budućoj direktnoj ulozi u pregovorima o budućnosti Gibraltara, teritoriji gde rade hiljade Španaca i na koju Madrid polaže pravo. Ali španska vlada želi da se njena direktna uloga precizira, "crno na belo".

Španski ministar spoljnih poslova Žozep Borel već je izneo stav Madrida juče na sastanku s svojim evropskim kolegama kada su evropska 27-orica dala prvo zeleno svetlo na sporazum o razlazu koji je ispregovaran s Londonom.

Borel je rekao da Špaija ne može da odobri sporazum o Bregzitu ako nema garancija o Gibraltaru.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side