Španija produžila vanredno stanje do 21. juna
03.06.2020 Beograd

Španija produžila vanredno stanje do 21. juna

Španija produžila vanredno stanje do 21. juna Foto: AP/Manu Fernandez
Španski parlament danas je izglasao produženje vanrednog stanja do 21. juna, poslednji put da se produžuje ta mera uvedena na zahtev premijera Pedra Sančesa radi borbe protiv pandemije koronavirusa.


Poslanici su odobrili produženje sa 177 glasova za, 155 protiv i 18 uzdržanih.

Sančes, koji nema apsolutnu većinu u parlamentu, osigurao je glasove više manjih stranaka da bi moglo da se usvoji ovo produženje, uprkos oštrih kritika desne opozicije.

Vanredno stanje uvedeno je 14. marta kada se epidemija pojavila u Španiji i produžavano je pet puta da bi moglo da se primene restriktivne mere među najstrožim na svetu, koje su kasnije ublažavane u etapama i po regionima.

Iako se pandemija smiruje u Španiji vlada smatra da je važno da se zadrži vanredno stanje da bi se kontrolisalo ublažavanje mera koje treba da se postepeno ukidaju do kraja juna, početka jula, u zemlji u kojoj je od koronavirusa umrlo više od 27.000 ljudi.

Mera će biti ukinuta 21. juna i Sančes se nada da će sloboda kretanja biti vraćena u zemlji do 1. jula, kada predviđa da otvori granice za strane turiste.

Premijer je rekao da je prevaziđen najgori deo pandemije, i rekao da neće tražiti dalja produženja. On je rekao da će vlada iduće nedelje usvojiti procedure za slučaj ponovnog izbijanja epidemije kada se većina restrikcija bude ukinula.

Opozicija optužuje premijera da zloupotrebljava vanredno stanje da bi suspendovao lične slobode.

Pravdajući najstrožije mere izolacije na Zapadu Sančes kaže da je bilo neophodno da se zaustavi praktično sve da bi se zaustavilo širenje virusa.

"To je bilo strašno teško ali takođe i strašno efikasno", rekao je on, i ukazao da dva dana ministasrstvo zdravlja nije zabeležilo ni jedan smrtni slučaj.

U Španiji je od koronavirusa umrlo 27.128 ljudi a zaraženo je nešto preko 240.000.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side