Sovjetski disident Natan Šaranski dobitnik jevrejskog Nobela
10.12.2019 Jerusalim

Sovjetski disident Natan Šaranski dobitnik jevrejskog Nobela

Sovjetski disident Natan Šaranski dobitnik jevrejskog Nobela Foto: pixabay.com
Fondancija nagrade Geneza, takozvanog jevrejskog Nobela, objavila je danas da je dobitnik za 2020. godinu bivši sovjetski disident Natan Šaranski.

 


Kako je saopšteno, Šaranskom će se nagrada od milion dolara dodeliti u Jerusalimu 18. juna naredne godine za "doživotnu borbu za ljudska prava, političku slobodu i njegovu službu jevrejskom narodu i državi Izrael".

Šaranski će se tako pridružiti ranijim dobitnicima te nagrade koja se daje onima koji služe kao inspiracija narednim generacijama Jevreja svojim izuzetnim profesionalnim dostigućima i posvećenošću jevrejskim vrednostima i jevrejskom narodu, filantropu Robertu Kraftu, glumici Natali Portman, umetniku Anišu Kapuru, violinisti Icaku Perlmanu, bivšem gradonačelniku Njujorka Majklu Blumbergu i glumcu i režiseru Majklu Daglasu.

Predsedavajući komisije za dodelu nagrade Isak Hercog koji sada predvodi Jevrejsku agenciju, najveću jevrejsku neprofitnu organizaciju u svetu na čijem je čelu bio Šaranski, ga je označio "istinskim herojem i izuzetim ljudskim bićem".

Komisija za dodelu nagrade je rekla da će Šaranski, sledeći primer ranijih dobitnika, nagradu pokloniti neprofitnim organizacijama.

Šaranski je najavio da će kao dobitnik nastojati da skrene pažnju na rast antisemitizma i nastojanja da se delegitimizuje Izrael.

"S obzirom da sam odrastao kao asimilirani Jevrej u Sovjetskom Savezu otkrio sam svoj jevrejski identitet i pripadnost jevrejskom narodu zahvaljujući Izraelu. Veza s Izraelom dala je meni i drugim disidentima snagu da se bore za prava Jevreja kao i drugih naroda čije se osnovne slobode poriču", rekao je Šaranski.

Taj poznati sovjetski zatvorenik savesti se uselio u Izrael 1986. godine posle devet godina provedenih u radničkim logorima i mnogobrojnih štrajkova glađu.

S obzirom da je bio šahovsko čudo od deteta igrao je u samici šah u mislima da ostane razuman.

Kasnije, 1996. je izjavio za "Njujork tajms" da je igrao hiljade mečeva i da je u svim pobedio.

Te godine on je uspeo da pobedi šahovskog šampiona Garija Kasparova.

U Izraelu se bavio politikom i predstavljao milione Jevreja iz bivšeg Sovjetskog Saveza koji su ga sledili posle pada komunizma.

Bio je poslanik i ministar i objavio je tri knjige, uključujući memoare o svojoj borbi za emigraciju sovjetskih Jevreja.

Nagrada Geneza suočena je sa kontroverzom poslednjih godina.

Pre dve godine glumica Natali Portman, rodom iz Izraela, odbila je da dođe u Jerusalim na svečanost dodele jer nije htela da joj nagradu uruči izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Zbog toga je dobitnica optužena da podržava pokret bojkota Izraela, a ona je objasnila da nije želela da izgleda kao da podržava Netanjahua.

Fondacija Geneza je novac od nagrade i još dodatnih milion dolara od izraelskog filantropa Morisa Kana dodelila programima za podršku ženama.

Prošlogodišnji dobitnik bio je Robert Kraft i činilo se da će sve biti u redu ali se u međuvremenu ispostavilo da je umešan u skandal sa prostitucijom.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja