11.07.2017 Budimpešta

Soroš zaprepašćen kampanjom protiv njega u Mađarskoj

Soroš zaprepašćen kampanjom protiv njega u Mađarskoj Foto: Beta, AP / Pablo Gorondi
Američki milijarder mađarsko-jevrejskog porekla Džordž Soroš rekao je danas da je "uznemiren" kampanjom "antisemitskih" postera koju finansira mađarska vlada kako bi smanjila njegov uticaj u zemlji u kojoj je rođen.

"Zaprepašćen sam načinom na koji aktuelni mađarski režim koristi antisemitske slike kao deo planske kampanje dezinformisanja", naveo je Soroš u izjavi.

Na mađarskim ulicama postavljeno je nekoliko hiljada postera, sa Sorošem koji se smeje, uz komentar "Ne dozvolimo da se Soroš smeje poslednji".

Ta rečenica odnosi se na više puta ponovljene optužbe mađarskih vlasti da se Soroš, čije fondacije finansiraju brojne nevladine organizacije u centraloj Evropi i na Balkanu, meša u unutrašnju politiku Mađarske i da se zalaže za prijem izbeglica u toj zemlji.

Mađarski mediji javili su da su na nekim posterima ispisani antisemitski grafiti.

Vodeća jevrejska organizacija u Mađarskoj Mažihis optužila je vladu Viktora Orbana za raspirivanje "antisemitskih sentimenata" i pozvala je da obustavi kampanju, dok su aktivisti i građani uklonili neke od postavljenih postera.

Orbanova vlada odbila je da prekine kampanju, navodeći da joj je dužnost da brani otadžbinu.

Orban je ranije optužio Soroša, kojeg je opisao kao "milijarderskog špekulanta", da želi da upotrebi svoju moć i grupe koje podržava da "naseli milione migranata" u Mađarsku i EU.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova povuklo je preksinoć, na zahtev premijera Benjamina Netanjahua, saopštenje izraelskog ambasadora u Mađarskoj u kojem se premijer te zemlje Viktor Orban i njegova partija Fides pozivaju da prekinu kampanju s posterima protiv Soroša jer podstiče antisemitizam.

Portparol Ministarstva Imanuel Nahšon objavio je objašnjenje u kojem nema kritika na račun Orbana, ali se oštro kritikuje sam Soroš, uz slične tvrdnje koje koristi vlada u Budimpešti, preneli su izraelski mediji.

"Izrael osuđuje svaki izraz antisemitizma u svakoj zemlji i stoji uz jevrejske zajednice svuda u suprotstavljanju mržnji. To je bila jedina svrha tog saopštenja koje je dao izraelski ambasador u Mađarskoj", navodi se u dokumentu.

Dodaje se da "saopštenje ni na koji način nije imalo za cilj da delegitimizuje kritiku Džordža Soroša koji stalno podriva izraelsku demokratski izabranu vladu finansiranjem organizacija koje kleveću jevrejsku državu i teže da joj poreknu pravo da se brani".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side