Smenjena četiri prokurdska gradonačelnika
16.11.2019 Istanbul

Smenjena četiri prokurdska gradonačelnika

Smenjena četiri prokurdska gradonačelnika Foto: Beta, AP
Četiri gradonačelnika iz redova najveće prokurdske opozicione partije u Turskoj danas su smenjena a umesto njih postavljeni političari naklonjeni vladi, prenela je danas agencija Anadolija.

Gradonačelnik jednog grada u provinciji Sanliurfa i trojica iz provincije Mardin, na većinski kurdskom jugoistoku Turske, uklonjeni su s položaja zbog optužbi za veze sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), organizacijom koju Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom i koja od 1984. predvodi gerislki rat protiv turskih vlasti.

Od lokalnih izbora u martu smenjena su ukupno 24 prokurdska gradonačelnika, uglavnom iz opozicionih partija. Na jugoistoku Turske to je pretežno najznačajnija prokurdska stranka u Turskoj, Demokratska narodna partija (HDP).

Pošto ju je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan označio kao saučesnike PKK, HDP je od 2016. izložena snažnoj represiji, pri čemu su uhapšeni lideri stranke i njeni poslanici.

HDP je jedina stranka u turskom parlamentu koja je kritikovala oktobarsku tursku ofanzivu u Siriji protiv kurdskih jedinica koje Ankara takođe smatra teroristima.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja