02.11.2015 Teheran

Slogan "smrt Americi" ostaje iako je nuklearni sporazum postignut

Slogan "smrt Americi" ostaje iako je nuklearni sporazum postignut Foto: AP
Značajna većina poslanika iranskog parlamenta izjasnila se danas za to da se Islamska republika ne odrekne slogana "smrt Americi" iako je nuklearni sporazum postignut sa šest svetskih sila, uključujući i SAD, jula ove godine, izvestila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Ovako su se opredelila 192 od 290 poslanika iranske skupštine jer je, kako su rekli u svom saopštenju, ovaj slogan koji se izgovara po džamijama tokom molitve petkom i na protestima "postao simbol Islamske republike i svih nacija koje se bore", prenosi AFP.

Saopštenje je izdato dva dana uoči iranske komemoracije početka osvajanja američke ambasade u Teheranu 4. novembra 1979. od strane studenata radikalnih islamista, što je dovelo do 444 dana duge talačke krize i prekida diplomatskih veza između dve zemlje koji i danas traje.

Iako je podržao julski sporazum, kojim je ograničen iranski nuklearni program u zamenu za podizanje zapadnih sankcija, verski vođa Irana ajatolah Ali Hamnei uporno upozorava protiv američkog uticaja na vrednosti iranskog društva.

"Amerika je glavni deo problema u regionu, a ne deo rešenja" izjavio je Hamnei juče, navodeći podršku SAD "cionističkom režimu" u Izraelu. Američka regionalna politika "razlikuje se za 180 stepeni od politike Islamske republike", dodao je Hamnei.

Iranski umereni predsednik Hasan Rohani je u jednom intervjuu za američku televiziju u septembru rekao da masa "ne misli ništa lično" kada u Teheranu skandira "smrt Americi".

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side