Slede li milenijumske reforme Rimokatoličke crkve
28.10.2019 Beograd

Slede li milenijumske reforme Rimokatoličke crkve

Slede li milenijumske reforme Rimokatoličke crkve Foto: Pixabay
Skupština rimokatoličkih biskupa iz Amazonije predložila je da se oženjeni muškarci u tom udaljenom području mogu zaređivati za sveštenike, što bi moglo dovesti do značajne promene u vekovima staroj crkvenoj disciplini celibata, pišu svetski mediji ističući da su konzervativci i tradicionalisti upozorili da takva rasprava potencijalno dovodi do propasti crkve, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Poziv katoličkih biskupa iz cele Amazonije da se oženjenim muškarcima dozvoli da budu sveštenici i da se pokrene rasprava o zaređivanju žena za đakone – kako bi se tamošnji region izborio s manjkom sveštenstva – izazov je viševekovnoj tradiciji Rimokatoličke crkve, ocenjuje britanski Gardijan.

Predlozi su izneti u završnom dokumentu koji je u subotu odobren na kraju tronedeljnog većanja u Vatikanu na kojem se govorilo o stanju u Amazoniji. U dokumentu koji su odobrili biskupi navodi se da katolički vernici u regionu imaju "ogromne poteškoće" u primanju pričesti i viđenju sveštenika.

To je prvi put da vrh katoličkih biskupa podržava takvu istorijsku promenu tradicije celibata među sveštenicima, ukazuje ;Gardijan. Taj predlog, iako je ograničen na udaljena područja Južne Amerike i na oženjene muškarce koji su već zaređeni za đakone u crkvi, mnogi smatraju postavljanjem presedana koji bi mogao okončati ograničenje zabrane ženidbe za katoličke sveštenike širom sveta.

Sveštenstvo u celibatu je tradicija od 11. veka, delom nametnuta iz finansijskih razloga kako bi se osiguralo da imovina sveštenika prelazi na crkvu, a ne na njihove naslednike. Oženjeni sveštenici dozvoljeni su u nekim istočnim katoličkim crkvama, kao i u slučaju preobraćenih anglikanskih sveštenika koji su bili oženjeni, napominje londonski list.

Neki konzervativci i crkveni tradicionalisti upozoravaju da bi svako papinsko otvaranje rasprave o oženjenim sveštenicima ili ženama đakonima dovelo do propasti crkve. Optužili su organizatore sinoda, pa čak i samog papu, za jeres jer su uopšte razmatrali fleksibilnost o obaveznom svešteničkom celibatu.

Ako papa Franja prihvati biskupske preporuke sa skupštine za amazonski region, on će udaljena područja Amazona pretvoriti u laboratoriju ;za katoličku crkvu, naglašava Njujork tajms.

Papa je sazvao biskupe da bi pronašao načine zaštite prava, prirodnih resursa i kultura 2,5 miliona starosedelaca koji su rasprostranjeni u devet zemalja Južne Amerike.

Na početku sastanka konzervativci su se žalili da je Franja vodio molitveno bogosluženje sa starosedelačkim starešinama koji su predstavljali ono što oni smatraju paganskim idolima. Tenzije su kulminirale vandalizmom prošle sedmice u Rimu, kada je ukradena statua iz crkve u koju idu autohtoni katolici. Sumnja se da su počinioci katolički tradicionalisti, a papa je ;tražio "oprost" od svakog koga je uvredila krađa.

Najveću pažnju dobio je predlog ublažavanja zahteva celibata, što bi ukinulo otprilike hiljadu godina staro ograničenje i potencijalno izvršilo revoluciju sveštenstva. Protivnici su rekli da je to radikalan otklon od crkvene tradicije i omalovažavanje sveštenstva, kao i da je celibat dar koji vredi zaštititi.

Uoči sastanka i tokom rasprave, mnogi su u crkvenoj hijerarhiji tvrdili da je došlo vreme da se razmotri ukidanje celibata. Uticajni penzionisani biskup, Ervin Krojtler, koji je svojevremeno vodio amazonsku biskupiju u Brazilu, rekao je da je procenio da su dve trećine biskupa u Amazonu naklonjeni tome i da tamošnji starosedeoci ne razumeju celibat.

Drugi sporniji predlog biskupskog sinoda odnosio se na određivanje uloge žena u crkvi odnosno zaređivanje žena za đakona, vrste službe u crkvi koja dopušta propovedanje i vođenje obreda venčanja i krštenja, ističe agencija Asošijeted pres.

Pristalice ideje da žene budu đakoni kažu da nema razloga zabranjivati službu ženama kao u ranoj crkvi protivnici kažu da bi zarđivanje ženskih đakona bilo početak klizavog naginjanja prema zaređivanju ženskog sveštenstva.

Odgovarajući na poziv žena za snažniju ulogu u odlučivanju, upravljanju i službama, koje su u katoličanstvu bile rezervisane samo za muškarce, papa je 2016. pristao na zahtev međunarodne organizacije časnih sestara za osnivanje komisije za istraživanje uloge žena đakona u ranoj crkvi. Komisija je izveštaj predala Franji, ali rezultati nikada nisu objavljeni, ističe AP.

Ženska koordinacijska konferencija je pohvalila odluku o ponovnom otvaranju rasprave o ulozi žena u crkvi, ističući da je vreme za pomak van komisije za istraživanje, odnosno da je vreme da crkva institucionalno prizna žensko vođstvo. Uz žene đakone, završni dokument zahteva uspostavljanje "ženskog rukovodstva zajednice" i reviziju crkvenog zakona iz 1960-ih kako bi se žene obučile za određene službe kao što su lektori i akoliti.

Međutim, iako se raspravljalo o ulozi žena u crkvi, nijednoj ženi nije bilo dozvoljeno da glasa o završnom dokumentu biskupskog sinoda. Trideset pet žena imenovane su stručnjacima sinoda i dale su doprinos završnom dokumentu, ali samo su muškarci glasali, ukazuje AP.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side