10.06.2019 Kamišli

Sirijski Kurdi predali Francuskoj 12 siročića iz ekstremističkih porodica

Sirijski Kurdi predali Francuskoj 12 siročića iz ekstremističkih porodica Foto: Beta / AP
Kurdske lokalne vlasti u Siriji predale su francuskoj delegaciji 12 siročića iz ekstremističkih porodica, naveo je danas jedan zvaničnik u saopštenju.

"Predato je 12 francuskih siročića, deca ekstremističkih porodica, delegaciji francuskog Ministarstva spoljnih poslova", rekao je Abdelkarim Omar, visoki zvaničnik zadužen za spoljne poslove kurdske adminstracije.

Deca, od kojih najstarije ima 10 godina, živela su u kampovima na severoistoku Sirije gde su smeštene desetina hiljada ljudi koji su bežali od oružane ofanzive na poslednje uporište Islamske države.

Kurdski zvaničnik je rekao da su deca predata francuskoj delegaciji juče u mestu Ain Isa, blizu granice sa Turskom. On je rekao i da je dvoje holandskih siročića takođe predato holandskim vlastim.

Prema francuskom ministarstvu spoljnih poslova oko 450 francuskih državljanja povezanih sa Islamskom državom nalazi se u zatvoru ili se drže u izbegličkim kampovima.

Posle osvajanja poslednjeg uporišta ekstremista na istoku Sirije, na kraju ofanzive koju je podržavala međunarodna koalicija predvođena SAD-om, kurdski i arapski borci u okviru Sirijskih demokratskih snaga su 23. marta proglasili poraz kalifata Islamske države.

Kurdske vlasti upravljaju kampovima na severoistoku Sirije gde žive hiljade žena i dece stranih ekstremista. Već više meseci Kurdi traže da žene i deca budu vraćeni u svoje zemlje porekla, i na tome aktivno rade.

Dve Amerikanke i šestoro dece, iz porodica vezanih za Islamsku državu u Siriji vraćeni su prošle nedelje u SAD.

Siročići iz ekstremističkih porodica takođe su predati Norveškoj, a oko 150 žena i dece vraćeni su Uzbekistanu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side