17.03.2017 Jerusalim

Sirijske rakete ispaljene na izraelske avione nakon serija napada

Sirijske rakete ispaljene na izraelske avione nakon serija napada Foto: Beta/AP
Protivavionske rakete ispaljene su rano jutros iz Sirije na teritoriju u dolini reke Jordan koju kontroliše Izrael nakon serije izraelskih vazdušnih udara na Siriju, saopštila je izraelska vojska.

Kako je navedeno, borbeni avioni su pogodili nekoliko meta u Siriji i vratili se u vazdušni prostor koji kontroliše Izrael, kada je nekoliko protivavionskih raketa iz Sirije ispaljeno u pravcu izraelskih aviona.

Izraelski sistem za vazdušnu odbranu tipa erou je presreo jednu od tih raketa severno od Jerusalima, javljaju izraelski mediji. Vojska nije saopštila da li su ostale rakete pale na teritoriju koju Izrael kontroliše.

Zbog ovog incidenta oglasile su se sirene za vazdušnu uzbunu u jevrejskim naseljima u području Jordanske doline na Zapadnoj obali.

Vojska je saopštila da ispaljena raketa nije bila jedna od najusavršenijih sirijskih raketa i da je ovaj incident prvi potvrđeni slučaj operativnog korišćenja sistema erou koji je isporučen još krajem 1990-tih godina.

Vojska nije odmah komentarisala medijske izveštaje da su se čule eksplozije. Izraelski mediji navode da je to najozbiljniji incident od početka sirijskog građanskog rata koji besni u susednoj zemlji već šest godina.

Jordanska dolina je deo Zapadne obale koja se graniči s Jordanom. Izrael ju je osvojio zajedno sa ostalim delom Zapadne obale u šestodnevnom r atu 1967. godine kada je osvojen i istočni Jerusalim i pojas Gaze.

Palestinci nameravaju da na tim teritorijama osnuju svoju državu. Veruje se da je Izrael izveo više vazdušnih udara na konvoje oružja, uključujuči ruske protivavionske i iranske rakete iz Sirije navodno namanjenje libanskom Hezbolahu,ali to nije uvek potvrđavao. Ispaljivanje raketa iz Sirije na izraelske avione je zaista retko događa.

Rat u susednoj Siriji, Izrael nije mnogo osetio već je samo odgovorao na sporadično prelivanje sukoba preko granice na strateškoj Golanskoj visiji, ali se verovalo da su posredi taktičke greške. Izrelski odgovori su bili ograničena odmazda na sirijske pozicije.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw