Sirija: Pronađeni hemijski agensi poreklom iz SAD i Velike Britanije
16.08.2017 Damask

Sirija: Pronađeni hemijski agensi poreklom iz SAD i Velike Britanije

Sirija: Pronađeni hemijski agensi poreklom iz SAD i Velike Britanije Ilustracija / Foto: Beta, AP
Zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova Fejsal Mikdad izjavio je danas da su u napuštenim skladištima oružja pobunjenika pronađne otrovne supstance po kojima se vidi da su one u Siriju dopremljene iz SAD i Velike Britanije.

"Sva pronađena sredstva su bile ručne bombe i minobacačke granate opremljene agensima CS i CN. Hemijsku municiju je proizvela firma Federal laboratoris (Federal Laboratories) iz SAD a agense britanski Čerming difens UK (Ćerming Defence UK) i američki Nonlital tehnolodžis (NonLethal Tećnologies)", rekao je Mikdad na konferenciji za novinare u Damasku na kojoj su prikazane i slike.

Tass prenosi da su agensi pronađeni u skladištima u Alepu i delovima istočnih predgrađa Damaska nad kojima je kontrolu preuzela vojska sirijskog predsednika Bašara Asada.

Mikdad je izjavio da je prema članu pet Konvencije o zabrani hemijskog oružja primena otrovnih suptanci dozvoljena jedino u slučaju smirivanja nereda. Korišćenje u vojne svrhe je zabranjeno.

"Tako da možemo da tvrdimo da su SAD i Velika Britanija kao i njihovi saveznici u regionu davali svu moguću podršku terorističkim organiacijama u Siriji, i tako kršile Konvenciju o zabrani hemijskog oružja. Oni ekstremistima dostavljaju ne samo konvencionalno oružje već i otrovne agense", rekao je Mikdad.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 16.08.2017, 21:10h rodoljub

    Uvek se i znalo odakle zlo dolazi.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side