Širenje zaraze malih boginja i nepoverenje u vakcine
28.11.2019 Beograd

Širenje zaraze malih boginja i nepoverenje u vakcine

Širenje zaraze malih boginja i nepoverenje u vakcine Foto: Beta/Newshub via AP
Širom sveta ove godine došlo je do značajnog širenja zaraze malim boginjama s većinom smrtnih slučajeva među decom mlađom od pet godina, usled slabije zdravstvene zaštite i nedostatka vakcina u nekim zemljama, ali i nepoverenja u vakcinisanje koje može sprečiti širenje opasne bolesti, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija.

U svetu je došlo do povećanja zaraze malih boginja, s rastom broja obolelih od 300 odsto u prva tri meseca 2019. u poređenju s istim periodom prošle godine, ukazuje Njujork tajms na podatke Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Tu veoma zaraznu bolest izaziva virus i obično počinje visokom temperaturom i ospicama, a, kako navodi Njujork tajms, pozivajući se na američki Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti, može dovesti do komplikacija s gluvoćom, upalom pluća, dijarejom i encefalitisom, odnosno upalom mozga.

Kao razloge za povećanje obolelih od malih boginja, SZO je navela duboko nepoverenje u vakcine, nedovoljno raširenu imunizaciju i manjak pristupa zdravstvenim centrima ili redovnim proverama.

Pored Demokratske Republike Kongo koja je žarište najveće epidemije malih boginja, ta bolest se proširila i u drugim zemljama širom sveta sa značajnim povećanjem broja obolelih u Ukrajini, Brazilu i na Filipinima, dok je u SAD do početka novembra ove godine potvrđeno 1.200 slučajeva malih boginja, što je najveći broj obolelih od te bolesti od 1992.

Više od 5.000 ljudi, uglavnom dece, umrlo je u DR Kongo u trenutno najgoroj epidemiji malih boginja u svetu, ukazuje Gardijan, dodajući da se ta bolest proširila u svih 26 provincija zemlje koja se bori i s epidemijom ebole. Od avgusta 2018. vlasti pokušavaju da suzbiju širenje ebole koja je dosad odnela 2.196 života.

Procenjuje se da je otprilike četvrtina miliona ljudi u DR Kongu zaražena malim boginjama samo ove godine, što je tri puta više nego 2018. Devet od deset umrlih su deca mlađa od pet godina, koja čine i tri četvrtine obolelih.

Napore za suzbijanje bolesti ometaju slaba zdravstvena infrastruktura, politička nestabilnost i raširena sumnja u zdravstvene radnike, ističe Gardijan.

Zdravstveni radnici kažu da eskalacija nasilja, napadi na medicinske timove, kao i manjak vakcina podrivaju napore da se zaustave male boginje. Pored toga, dodaje Gardijan, zbog nepoverenja u zdravstvene timove, što je omelo i napore u borbi protiv ebole, deo stanovništva odbija vakcine.

Deci su potrebne dve doze za zaštitu od malih boginja, što znači da se zdravstveni timovi suočavaju s dodatnim izazovom da opet stignu do porodica i ubede roditelje da deca prime vakcinu drugi put. Slab zdravstveni sistem u zemlji je izložio ranjivost zajednica na izbijanje bolesti.

Istraživanje Unicefa ukazuje da 65 odsto dece ispod pet godina starosti nije potpuno vakcinisano, a među njima petina nije uopšte primila vakcinu, ukazuje Gardijan.

Male boginje se brzo šire na Samoi koja ima jednu od najnižih stopa vakcinacije u svetu i koja je bila meta antivakserskih aktivista, ističe Vašington post, dodajući da je u pacifičkoj zemlji od te bolesti obolelo više od jedan odsto od oko 200.000 stanovnika.

Zaraženo je 2.437 ljudi, dok su umrle 32 osobe, većinom deca.

SZO procenjuje da je u 2018. godini samo 31 odsto beba na Samoi primilo vakcine za male boginje, dok je prethodnih godina vakcinisano 60 do 70 odsto. Vašington post ukazuje da su dve doze vakcine za male boginje, zauške i rubeole (MMR) 97 odsto efikasne u sprečavanju malih boginja koje su jedna od najzaraznijih poznatih bolesti.

Američki antivakcinaški aktivista Robert F. Kenedi Junior, nećak predsednika Džona Kenedija, posetio je Samou u junu. Kenedi tvrdi da vakcine izazivaju autizam, što je opovrgnuto obimnim istraživanjima.

I članovi te uticajne američke porodice su ga javno kritikovali zbog pomaganja širenja opasnih dezinformacija. Kenedijeva organizacija je jedna od dve koje su finansirale većinu antivakserskih oglasa na Fejsbuku, prenosi RSE navode Vašington posta.

Izuzetno niska stopa vakcinisanja na Samoi je, prema SZO-u, delom posledica skandala u zdravstvu. Prošle godine dve bebe su umrle nekoliko sati pošto su primile MMR vakcinu, ali ona nije doprinela smrti, nego greška dve medicinske sestre. U zemlji je privremeno zaustavljen program vakcinisanja, a, kako navodi Vašington post, Kenedijava organizacija je dovela u pitanje bezbednost vakcina. Ona se, međutim, nije oglasila nakon što je utvrđena greška sestara koje su osuđene na zatvor zbog ubistva bez predumišljaja.

Temeljne naučne studije u poslednje dve decenije su više puta opovrgle vezu između autizma i vakcina, ističe američki list. Britanski zvaničnici su takođe opozvali lekarsku licencu Endruu Vejkfildu, autoru izveštaja iz 1998, u kojem se tvrdi da postoji veza između autizma i vakcinacije, uz optužbu za naučnu prevaru, prenosi RSE.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side