20.03.2019 Budimpešta

Sijarto: Ambasada Mađarske neće se seliti u Jerusalim

Sijarto: Ambasada Mađarske neće se seliti u Jerusalim Foto: prtscr ytb
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da će ambasada njegove zemlje ostati u Tel Avivu i neće se seliti u Jerusalim.

On je to izjavio za izraelske medije dan nakon što je u Jerusalimu otvorena mađarska trgovačka kancelarija. Sijarto je objasnio da Mađarska nije izmenila svoj pristup u odnosu na lokaciju ambasade u Tel Avivu.

Stav Mađarske je da se pridržava međunarodnog prava i da ga usklađuje s Evropskom unijom, čiji je član, rekao je on.

Predsednk SAD Donald Tramp priznao je u decembru 2017. godine Jerusalim kao glavni grad Izraela i u maju 2018. preselio ambasadu svoje zemlje u taj grad. Po ugledu na SAD to je učinila još samo Gvatemala.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevom ratu 1967. godine i izraelski lideri smatraju taj ujedinjeni grad svojom večnom prestonicom.

Palestinci međutim nameravaju da u istočnom Jerusalimu proglase glavni grad svoje buduće države koja će obuhvatiti Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Evropska unija protivi se svakom preseljenju ambasada zemalja članica u Jerusalim, jer smatra da bi konačni status grada trebalo odrediti za pregovaračkim stolom.Taj blok zemalja takođe smatra da bi trebalo izbegaviti poteze poput Trampovog.

Međutim, vlada premijera Izraela Benjamina Netanjahua je u poslednjim godinama uspostavila bliže veze sa vladom mađarskog premijera Viktora Orbana.

Pojedini izraelski mediji komentarišu da Netanjahu ističe veze s Orbanom kako bi podrio konsenzus među zemljama članicama EU u odnosu na podršku rešenju izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države.

Uprkos Netnjahuovim naporima zemlje EU su ostale ujedinjene u odnosu na to pitanje iako je bilo obećanja nekih da će preseliti ambasadu, uključujući Mađarsku, Austriju i Rumuniju, podsećaju izraelski mediji.

Češka, takođe članica EU je otvorila kulturni centar u Jerusalimu.

Honduras je obećao preseljenje u zamenu za ekonomsku pomoć i izraelsko posredovnje u odnosima te zemlje sa SAD ali se to nije dogodilo.

Novi predsednik Brazila Žair Bolsonaro je takođe davao izjave podrške za preseljenje ali se ne očekuje da će to najaviti kada dođe u posetu Izraelu krajem ovog meseca.

Obećanja je davala i Australija ali je samo preselila svoje ekonomsko odeljenje i priznala samo zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Filipini su izrazili podršku u principu za preseljenje ambasade, ali to još nisu učinili.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side