Si Đinping u poseti Grčkoj
11.11.2019 Atina

Si Đinping u poseti Grčkoj

Si Đinping u poseti Grčkoj Foto: Beta/AP/Thanassis Stavrakis
Kineski predsednik Si Đinping se danas sastaje s grčkim liderima tokom posete koja za cilj ima jačanje kineske investicione inicijative unutar EU.


Kinesko državno transportno preduzeće Kosko je vlasnik najveće grčke luke Pirej i Peking želi da poveća investicije u Grčkoj u okviru svoje globalne inicijative "Pojas i put".

Si je razgovarao s predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom i premijerom Kirijakosom Micotakisom, a kasnije će s Micotakisom posetiti luku.

"Mislim da naša saradnja može da kombinuje naše prednosti i svima donese korist. U luci Pirej možemo videti da je ona za vreme naše saradnje postala najveća luka na Mediteranu", rekao je Si.

Grčki zvaničici su rekli da je tokom Sijeve trodnevne posete u planu potpisivanje 16 bilateralnih sporazuma o saradnji, među kojima i niz sporazuma o investicijama kao i prisustvo državne kineske banke u Atini.

"Grčak Kinu gleda ne samo kao veliku silu već i kao zemlju koja je kroz teškoće postigla vodeću geostratešku, ekonomsku i političku ulogu", rekao je Micotakis.

Micotakis je prošle nedelje boravio u Šangaju na međunarodnom skupu, gde se sastao sa Sijem.

Grčka se inicijativi "Pojas i put" pridružila u aprilu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side