Si Đinping preneo Guterešu: Kina odlučno podržava ključnu ulogu UN
24.09.2020 Beograd

Si Đinping preneo Guterešu: Kina odlučno podržava ključnu ulogu UN

Si Đinping preneo Guterešu: Kina odlučno podržava ključnu ulogu UN Foto: AP/Andy Wong
Kineski predsednik Si Đinping preneo je danas generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da Kina nema nameru da naruši status međunarodnog sistema, već želi da poboljša globalno upravljanje koje predvode UN.

Si je ranije, na Generalnoj skupštini UN, najavio niz novih mera podrške svetskoj organizaciji kako bi ona zauzela vodeću ulogu u rukovođenju međunarodnim poslovima.

Kako prenosi Kineska globalna TV mreža (CGTNC), kineski predsednik pozvao je na globalni odgovor na korona virus i davanje ključne uloge Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, dodajući da će Kina pružiti dodatnu finansijsku podršku Globalnom humanitarnom planu UN od 50 miliona američkih dolara.

Kina će uspostaviti Poverenički fond za saradnju jug-jug sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO), u ukupnom iznosu od 50 miliona američkih dolara, predložiće petogodišnje produženje Fonda Kine i UN za mir i razvoj, koji bi trebalo da istekne 2025. i takođe uspostaviti Globalni centar UN za geoprostorno znanje i inovacije kao i Međunarodni istraživački centar velikih podataka za ciljeve održivog razvoja, koji će olakšati sprovođenje Agende UN za održivi razvoj do 2030, rekao je Si.

Tokom video sastanka sa šefom UN na marginama 75. zasedanja Generalne skupštine UN, Si je ponovio da je Kina posvećena odbrani međunarodnog mira i održavanju svetskog poretka, kao i da želi da nastavi da doprinosi globalnom razvoju.

Pandemija novog koronavirusa ukazuje na to koliko je svetu potreban međunarodni sistem na čijem su čelu UN, istakao je Si i pozvao na razmišljanje van nacionalnih i ideoloških granica, kako bi se izgradila bolja budućnost čitavog čovečanstva.

Si je rekao Guterešu da Kina neće praviti kompromise kada su u pitanju nacionalni suverenitet, dostojanstvo i razvoj, rekavši da će Kina odlučno braniti svoja prava, kao i međunarodnu pravdu.

Suočavajući se sa pandemijom, klimatskim promenama i drugim izazovima, svetu su sada potrebni multilateralizam i saradnja, više nego ikada ranije, rekao je Gutereš, prenela je CGTNC.

On je zahvalio Kini na čvrstoj podršci multilateralizmu i UN. Kina igra konstruktivnu ulogu u očuvanju mira i unapređenju razvoja na globalnom nivou, a uz kinesku podršku, UN će moći efikasnije da funkcionišu, rekao je Gutereš.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side