15.05.2017 Peking

Si Đinping: Forum Pojas i put postigao pozitivne rezultate

Si Đinping: Forum Pojas i put postigao pozitivne rezultate Foto: Beta, AP
Kineski predsednik Si Đinping je danas ocenio kao značajan rezultat dvodnevnog međunarodnog foruma iu Pekingu "Jedan pojas, jedan put".

Si je novinarima rekao da je 68 zemalja i međunarodnih organizacija potpisalo sporazume o saradnji s Kinom u okviru ideje o "Novom putu svile", prenosi kineska agencija Sinhua.

On je rekao da će tih više od 270 sporazuma doprineti da se izgradi taj pojas i put i podstakne ;se poverenje i unapredi saradnja.

Si je prethodno na okruglom stolu na forumu pozvao svetske vođe da se založe za rezultate na dobrobit svih, da podstaknu koordinaciju politika i prodube saradnju u sprovođenju inicijative "Jedan pojas, jedan put".

Kineski predsednik je pozvao zemlje da grade partnerstva, da ostanu otvorene za saradnju i rešavaju razlike kroz dijalog.

On je pozvao zemlje da slede principe inicijative "Jedan pojas, jedan put" produbljene konsultacije, zajednički doprinos jačanju politike, infranstrukture, trgovine, i finansijske povezanosti među zemljama, navodi Sinhua.

Rekao je da države treba da se odupru protekcionizmu i traže rezultate koji će biti na dobrobit svih strana kroz saradnju, dijalog za rešavanje sporova radi održanja regionalne stabilnosti, da usaglase razvojne strategije i formulišu zajednički akcioni plan.

Založio se da se ubrza izgradnja železnica, puteva, luka, gasovoda i naftovoda, i elektro i telekomunikacionih mreža, "ekonomskih koridora" i industrijskih parkova.

Ideju za "Novi put svile" kineski predsednik je dao 2013. godine da bi ojačao saradnju Kine sa zemljama Azije, Evropom i Afrikom. Ideja u koju je Kina spremna da uloži milijarde, obuhvata izgradnju više od 13.000 kilometara puteva i železnica za izvoz kineske robe, kao i radove u lukama.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side