Si Đinping branio ambicije Kine pred GS UN
23.09.2020 Njujork

Si Đinping branio ambicije Kine pred GS UN

Si Đinping branio ambicije Kine pred GS UN Foto: Beta/AP/UNTV
Predsednik Kine Si Đinping čvrsto je branio ambicije Pekinga pred Generalnom skupštinom UN i upozorio da odgovor na pandemiju koronavirusa može da ugrozi civilizaciju.


Na 75. godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN, prvi put virtuelnom, sa snimljenim govorima šefova država ili vlada, Si je rekao da je svetsko jedinstvo jedini način da se prevaziđe kriza izazvana epidemijom korona virusa, preneo je Frans pres.

Predsednik SAD Donald Tramp prethodno je u takođe snimljenom govoru zatražio da UN pozovu Kinu na odgovornost zbog izbijanja pandemije.

Si je rekao da svet treba da se suprotstavi "politizaciji i stigmatizaciji" pitanja korona virusa, i pozvao vođe sveta da prihvate "koncept velike porodice i da izbegnu da upadnu u zamku šoka civilizacija".

SAD i Kina se spore oko više pitanja, među kojima su poreklo koronavirusa, komercijalna i tehnološka dominacija, bezbednost i kontrola nad spornim vodama.

SAD zameraju Kini njene ambicije da kontroliše Južno kinesko more i njen pokušaj da uguši demokratske pokrete u Hongkongu i Tajvanu.

Šef kineske države pokušao je da uveri svetske lidere da Peking nema nikav plan "hegemonije, ekspanzije ili uticajne sfere".

"Kina nema nameru da uđe u Hladni rat. Mi insistiramo na dijalogu da bi se prevazišle razlike i na pregovorima da se reše sporovi", naveo je Si.

On je kazao i da je cilj Kine da do 2060. godine prestane da doprinosi problemu globalnog zagrevanja, navodi Asošiejted pres.

Američka agencija ocenjuje da je ta objava Sija "značajan korak" Kine, najvećeg svetskog emitera gasova s efektom staklene bašte.

Pozivajući na "zelenu revoluciju", Si je kazao da je pandemija koronavirusa ukazala na važnost očuvanja životne sredine.

"Ljudska vrsta više ne može da priušti ignorisanje višestrukih upozorenja prirode", naveo je kineski predsednik.

Citirajući Pariski sporazum o klimi, čijem su nastanku 2015. godine najviše doprineli on i bivši predsednik SAD Barak Obama, Si je rekao da će Kina "snažnim politikama i merama" podići ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova.

"Cilj nam je da pre 2030. godine dostignemo vrhunac ispuštanja ugljen-dioksida u atmosferu, a da pre 2060. godine dostignemo ugljeničnu neutralnost", kazao je Si.

Termin "ugljenična neutralnost" znači da se u atmosferu ne ispuštaju količine ugljen-dioksida veće od utvrđenih, iako zemlje tehnički mogu da nastave s emisijom tog gasa ako uspeju da istu količinu gasa uhvate na neki način i u nekom obliku ga povuku iz atmosfere.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side