20.03.2017 Pjogjang

Severna Koreja se ne obazire na američke pretnje

Severna Koreja se ne obazire na američke pretnje Foto: Beta/ AP
Zvaničnici Severne Koreje saopštili su danas da se ne plaše američkih pretnji o preventivnoj vojnoj akciji za zaustavljanje nuklearnog programa i gomilanje balističkih raketa te zemlje.

Neimenovani portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova osudio je američkog državnog sekretara Reksa Tilersona koji je nedavno pozvao na oštrije sankcije, veći pritisak i ostavio otvorenu mogućnost za vojnu akciju, ako Pjongjang ne obustavi svoj nuklearni program.

Prema njegovim rečima, pretnje neće obeshrabriti Severnu Koreju da razvija nuklearno naoružanje.

"Nuklearna snaga (Severne Koreje) dragoceni je mač pravde i najopravdanije sredstvo za odvraćanje rata i odbranu socijalističke domovine i života njenog naroda", rekao je on za Korejsku centralnu novinsku agenciju iz Pjongjanga.

Naveo je da SAD moraju da prihvate da je Severna Koreja "nuklearno sposobna zemlje" koja ima volju i može da odgovori na bilo kakav oblik rata koji Amerika želi da izazove.

Tilerson je nedavno boravio u poseti Japanu, Južnoj Koreji i Kini, a jedna od glavnih tema njegove azijske turneje bio je severnokorejski nuklearni program.

Američki državni sekretar signalizirao je u petak oštriju strategiju koja je ostavila mogućnost za preventivnu vojnu akciju.

On je rekao da SAD razmatra novu seriju diplomatskih mera, bezbednosnih i ekonomskih, i da su sve opcije na stolu, uključujući i vojna.

Turneja se odvijala nekoliko dana pošto je Pjongjang izveo probu balističkih raketa u vežbi gađanja američkih baza u Japanu.

Pjongjang je u subotu na kopnu testiralo raketni motor, što je severnokorejski lider Kim Džon Un nazvao "novim rađanjem severnokorejske raketne industrije".

Severna Koreja ubrzala je razvoj oružja, uz kršenje više rezolucija Saveta bezbednosti UN, ne obazirući se na sankcije. Pjongjang je prošle godine izvršio dve nuklearne probe i 24 testiranja balističkih nuklearnih raketa.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side