Sešons će tražiti izuzeće u slučaju istrage mešanja Rusije u američke izbore
03.03.2017 Vašington

Sešons će tražiti izuzeće u slučaju istrage mešanja Rusije u američke izbore

Sešons će tražiti izuzeće u slučaju istrage mešanja Rusije u američke izbore Foto: Beta/AP
Glavni državni pravobranilac SAD Džef Sešons izjavio je da će izuzeti sebe iz federalne istrage o umešanosti Rusije u predsedničke izbore prošle godine, a tvrdi i dalje da s ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom nije razgovarao o izbornoj kampanji.

Pod sve većim pritiskom i demokrata i republikanaca da podnese ostavku posle navoda da je dva puta razgovarao s ruskim ambasadorom u SAD tokom izborne kampanje, o čemu je navodno lagao u Kongresu, Sešons je sinoć na konferenciji za novinare rekao da nije pokušavao bilo koga da obmane o svojim kontaktima s njim i da to nije bila njegova namera.

Sešons, koji je na čelu Ministarstva pravde, rekao je da će tražiti izuzeće iz istraga koje su u toku i onih koje će biti pokrenute. To ne treba, dodao je, da bude "tumačeno kao postojanje bilo kakvih istraga".

Izjavio je da je trebalo da bude pažljiviji tokom svedočenja u Kongresu kada je potvrđen njegovi izbor za ministra pravde i da je trebalo da "uspori i kaže da se sastao nekoliko puta s jednim ruskim zvaničnikom".

Američki predsednik Donald Tramp optužio je demokrate da sprovode "lov na veštice" kritikujući svedočenje Sešonsa o njegovom kontaktu s ruskim ambasadorom.

Tramp je rekao da je Sešons pošten čovek i da nije ništa pogrešno uradio, dodajući da je mogao da da precizniji odgovor, ali da je "jasno da je to bilo nenamerno".

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja