13.10.2017 Barselona

Separatisti pozivaju predsednika Katalonije da proglasi nezavisnost

Separatisti pozivaju predsednika Katalonije da proglasi nezavisnost Foto: Beta / AP
Predsednik regiona Katalonije Karles Pućdemon izložen je danas sve većem pritisku separatističkog pokreta da definitivno proglasi nezavisnost od Španije.

Dva saveznika katalonskog predsednika Pućdemona pozvala su ga danas da više ne gubi vreme i da ignoriše pretnje Vlade Španije da će preuzeti delimičnu ili potpunu kontrolu nad katalonskom regionalnom vladom. Pućdemon je u govoru regionalnoj skupštini rekao u utorak da će Katalonija ići ka proglašenju nezavisnosti na osnovu mandata datog glasanjem na referendumu od 1. oktobra, ali je odmah na nekoliko nedelja suspendovao proglašenje da bi ostavi mogućnost za pregovore sa španskim vlastima.

Taj njegov potez je razočarao tvrdu struju secesionističke strane.

Španija referendum smatra nelegalnim i neustavnim, i navodi da su njegovi rezultati nevažeći.

Španski premijer Mariano Rahoj odbacio je mogućnost dijaloga, sem ako Pućdemon odustane od nezavisnosti i vrati se "legalnosti". Rahoj je rekao da Španiji nije potrebno uključenje međunarodnih posrednika.

Rahojeva vlada dala je Pućdemonu rok do ponedeljka da razjasni da li je proglasio nezavisnost ili nije. Ukoliko kaže da jeste onda će imati još tri dana da otkaže planove za secesiju. Ukoliko ne odgovori, Rahoj je zapretio da će prvi put pokrenuti član Ustava koji centralnim vlastima daje ovlašćenje da direktno intervenišu u Kataloniji.

Krajnje levičarska separatistička katalonska partija CUP napisala je danas u pismu da Pućdemon treba da ignoriše upozorenje španske vlade, da ukine suspenziju proglašenja i da definitivno proglasi nezavisnost tog regiona.

Katalonska nacionalna skupština (ANC) - građanska grupa koja je organizovala masovne skupove podrške otcepljenju od Španije, takođe je izdala saopštenje sa sličnom porukom.

"Nema smisla zadržati suspenziju katalonskog proglašenja nezavisnosti, sobzirom na to da Madrid odbacije bilo kakav dijalog", navela je ANC u saopštenju.

Katalonske vlasti su 1. oktobra priredile referendum uprkos naređenju Ustavnog suda Španije i oštrom protivljenju drugih vlasti u Madridu. Glasala su 2,3 miliona Katalonaca ili 43 odsto biračkog tela, iako je španska policija pokušala da silom prekine referendum. Za odvajanje od Španije izjasnilo se 90 odsto glasača na referendumu.

 

Španija insistira da Pućdemon odgovori sa da ili ne

Zamenica španskog premijera Soraja Saenc de Santamarija izjavila je danas da lider Katalonije Karles Pućdemon mora da odgovori sa "da" ili "ne" na zahtev Španije da razjasni da li je proglasio nezavisnost tog bogatog regiona.

Madrid je prekjuče dao Pućdemonu rok do ponedeljka da razjasni svoju poziciju i, u slučaju da odgovori da jeste proglasio nezavisnost, rok do četvrtka 19. oktobra da odustane od primene deklaracije o nezavisnosti, ako želi da izbegne ukidanje autonomije Katalonije, navodi Asošiejted pres.

De Santamarija je rekla novinarima posle sastanka Vlade da je to "samo da ili ne" i dodala da je "u Pućdemonovim rukama" odluka da li će izbeći vanredne mere centralne vlade i smanjiti društvene podele.

Ona ga je pozvala da brzo deluje kako bi sprečio dalje propadanje katalonske ekonomije i navela da će taj region biti suočen s "ekonomskom recesijom" ako se održi trenutna pat pozicija po pitanju nezavisnosti Katalonije.

Oko 40 katalonskih banaka, multinacionalnih kompanija i srednjih preduzeća premestilo je svoja sedišta iz Katalonije u poslednjih sedam dana. Takvi potezi kompanija za sada imaju uglavnom simbolički značaj, pošto im je ekonomski uticaj ograničen jer promena sedišta ne uključuje premeštanje kancelarija, radnih mesta ili imovine preduzeća.

Ipak, zamenica španskog premijera Marijana Rahoja navela je da su investicije na području Katalonije u padu i da je sektor turizma imao pad između 20 i 30 odsto u prethodnom mesecu.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti, koji Madrid ne priznaje, a na kojem se za nezavisnost izjasnilo 90 odsto izašlih birača, ali uz izlaznost od svega 43 odsto.

Pućdemon je u utorak potpisao deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, čiju je primenu odmah suspedovao u očekivanju dijaloga s centralnim vlastima u Madridu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side